Her bir kilometrelik yürüme yaklaşık olarak ayaklar üzerine 50 tonluk stresin binmesine sebep olur. Kilolarınız arttıkça bu stres parelel olarak artacaktır. Düz ve sert tabanlı ayakkabılar ile spor yaparken, ayağınıza binen yük ile topuk, ayak ve ayak bileği ağrıları zaman içinde gelişecektir. Bu topuk ağrısının yaygın sebeplerindendir. Birçok insan erken başlayan topuk ağrısına önlem almayarak bunu yaşamın normal bir paçası olarak algılar. İstirahat ve ayakkabı değişimi önemli bir önlem olsa da bunu kabul etmeyip ağrılı topuklara yüklenmeye devam etmekte ve sorunun kronikleşmesine yol açmaktadırlar.
Topuk, kalkaneus kemiği ve plantar fasia isimli bağdan oluşur. Plantar facia , topuk ile ayak önü kemiklerini arasında uzanan ve kemikleri birbirne bağlayan yumuşak dokudur. Topuk dikeni, plantar fasianın kalkaneus ile birleşim noktasında kalsiyum iyonlarının çökmesi ile oluşur. Topuk dikeni kronik bir süreç olup uzun vadade meydana gelir. Literatürde kalkaneal spur veya epin kalkanei olarak isimlendirilir.
Topuk ağrısının birçok nedeni vardır. Ağrı hissediyorsanız bunu doktorunuzla konuşmalısınız. Ağrının süresi ve tam olarak nerede olduğu, ne ile aktive olduğu, sabah kalkarken olup olmadığı önemlidir. Bir takım testler yapılacaktır. Röntgen çekilebilir.
Topuk altında ağrı ve topuk arkasında ağrı şeklide tedavi ikiye ayrılır.
Topuk Arkası
Kalkaneus kemiğinin arkasına aşil tendonu tutunur ve buradaki ağrı aşil enfeksiyonu ile olur ki buna aşil tendinit denir. Bir başka sebep retrokalkaneal bursittir. Genellikle çok koşma, düztaban ayakkabı ile uzun süre ayakta kalma yaygın sebepler arasındadır.
Cilt ödemli ve zamanla şişer, kızarır ve ağrılı bir hale gelir. Topuk arkasında yanma ve yumru gibi şişlik oluşur. Ayakkabı giyme sıkıntılı hale gelir. Röntgen çekimi ile kemik yapı değişikliği değerlendirilir.
Doç.Dr.Tahir Mutlu DUYMUŞ
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Key Words : Topuk Dikeni, Topuk Ağrısı, Egzersiz, Aşil Tendinit,Topuk Ağrısına ne iyi gelir ?