İnsanlar ortalama her gün en az 2-3 saat ayakta kalmakta ve binlerce basamak merdiven çıkmaktadır. Bu süre zarfında mevcut kilolarının 2-3 katı kadar yük ayaklarına binmekte ve onları basınca maruz bırakmaktadır. Bu doğal yaşam koşullarında ayaklarınızda ağrı yoksa merak edilecek bir durum yoktur. İnsan yaratılış itibarıyla daha fazlasını yapmaya muktedir.
Aslında uzun süre ayakta kalmak, her ne kadar ağrı sebebi gibi gösterilse de ayak problemleri insanoğlunun ayakkabı kullanmaya başlamasıyla başlamıştır. Şekilsiz ve ortopedik olmayan ayakkabılar, ayakların özgürlüğünü kısıtlamaktadırlar. Bu durumda ayaklar, nasır ve diğer birçok ayak problemleri bu baskıya yanıt verirler. En sık sorun ise nasırlardır.
Nasır, cildin kalınlaşması, büyümesi ve kuruması ile giden yumuşak veya sert ağrılı bir rahatsızlıktır. Sıklıkla başparmak ve küçük parmaklarda sert nasır görülürken, parmak aralarında yumuşak nasırlar görülür.
Sebepler
- Dar, sıkı, çok yüksek topuklu veya düztaban ayakkabı kullanımı
- Bunyon veya pençe parmak gibi parmak deformiteleri
- Ayyakkabı içinde çıkıntılı bir dikiş veya kabartı
- Fit olmayan çorap
Klinik Bulgular, Şikâyet ve Teşhis
Teşhis kolaydır ve görmekle konur. Sarımsı ölü bir deri ile çevrili, cildin sertleşerek kalınlaşmasıdır.
Tedavi
Amaç normal cildi kazanmak ve ağrıyı gidermektir. Hekiminiz bir bistürü ile ölü tabakayı tıraşlamak isteyebilir. Bu işlem bir ortopedist tarafından yapılmalıdır, cilt kalınlığı iyi değerlendirilmelidir.
Eşlik eden bunyon, çekiç parmak gibi parmak deformitesi varsa nüksü engellemek için tedavi edilmelidir. Bu işlemler günübirlik olup yatış yapmadan yapılabilir.
Evde Kendiniz Neler Yapabilirsiniz?
Ayağınızı sık aralıklarla ıslatın ve salisilik asit içeren nasır bantları kullanarak nasırları yumuşatmaya çalışın. Ayakkabınız konforlu olmalıdır.
Basıncı azalmak için yumuşak pedler ayakkabı içine konulabilir.
Op.Dr.Tahir Mutlu DUYMUŞ
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Özgeçmiş için tıklayınız.
Key Words : Nasır nedir, nasır tedavisi, Nasırlar, Ayak Ağrısı, Yara, Keratoma, boynuzlaşma