Diz ekleminde, uyluk ve kaval kemikleri arasında yerleşik fibrokatilojenöz yapıya sahip anatomik yapılardır. İç (medial menisküs) ve dış (lateral menisküs) olmak üzere iki kısımdan oluşur.
Menisküs Anatomisi
Ölçümler mm olarak yapılmıştır.
Dış menisküs ön arka uzunluğu ortalama (MML) : 35.7 mm
Dış menisküs genişliği ortalaması (MMW) : 29.3 mm
Dış menisküs yapısal genişliği ortalaması (MMBW): 10.9 mm
Dış menisküs çevresel uzunluk (LMC): 91.7 mm
İç menisküs ön arka uzunluğu ortalama (MML) : 45.7mm
İç menisküs genişliği ortalaması (MMW) : 27.4 mm
İç menisküs yapısal genişliği ortalaması (MMBW): 9,3 mm
İç menisküs çevresel uzunluk (MMC): 99mm
Menisküs ne işe yarar? Görevi?
Menisküs, dize binen yükün iletimini, eklemde yağlamayı, şok emme ve eklem stabilitesini sağlamakla sorumlu yapılar olarak görülmektedir. Diz eklemi hereketi sırasında ön-arka eksende ortalama 1 cm lik hareket mesafesine sahip mobil ve hareketli yapılardır. Çevresel olarak eklem kapsülüne yapışırlar ve bu noktalardan aldıkları kan damarları ile beslenirler. Kapsüle yakın yırtıkların iyileşme olasılıkları bu nedenle yüksektir. Kırmızı alan olarak isimlendirilirler.
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.