Kronik ön diz ağrısı, sağlıklı, genç ve aktif bayanlarda yaygın olarak görülmektedir. Bu dizde anormallik olduğu ve aktiviteye devam etmekle dizde hasar meydana geleceği anlamına gelmez.
Fakat dizdeki ağrı diz kapağının altında ve kaval kemiğinin önünde ise ağrı Osgood-Schlatter Hastalığını düşündürebilir.
Birçok vakada gerçek sebep tam olarak açık olmayabilir. Diz anatomisi karmaşık ve hassas olması nedeniyle, aşırı kullanım, aktivite artışı, uzun yürüyüşlerde, bazen diz kapağı dizilimindeki küçük sorunlar büyük ağrılara sebep olabilir. Dizlerimiz tüm vücut ağırlıklarını taşır ve sürekli yük altındadırlar. Diz kapaklarına binen yük merdiven kullanırken vücut ağırlığının 3, koşerken ise 7 katıdır. Kilo alma, aktivite artışı ve aşırı kullanım, diz kapağı dizilimindeki küçük sorunlar ile birlikte olunca, diz kapağının altındaki basıncın artmasına yol açarak aşınma ve hassasiyet oluşumuna sebep olurlar.
Eğer ağrı kronik hale gelirse, uyluk kaslarında kısalma ve erime ile zayıflık gelişebilir.
Ağrılarınız kalıcı ve geçmiyorsa teşhis ve tedavi amaçlı ortopedi hekimine başvurmalısınız. Erişkin dönemi diz ağrıları genellikle, kilitlenme, takılma vs gibi sorunlara yol açan menisküs kaynaklı sorunlar değildir. Bu belirtiler dizdeki mekanik bir problemden kaynaklı olup dizde aşınmalara yani kireçlenmeye yol açabilir.
Dizdeki şikâyetler ve tıbbı geçmiş çok önemli olmakla birlikte;
Röntgen: Kemik yapıları çok iyi gösterir değerli bir görüntülemedir. Özel çekimler ile diz kapağı değerlendirilir.
MR: Yumuşak dokuların görüntülemesi için önemlidir. Şişlik ve dizde kilitlenme varsa, kıkırdakları ve menisküsleri değerlendirmek için MR isteyebilir.
Eğer ağrılarınız doktoru ziyaret etmek için yeterince ciddi değil veya mütevazı ise şikâyetlerinizi hafifletmek için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz. Diz kapağı altındaki ağrılarda buz, dinleneme ve basit egzersizler özellikle gençlerde faydalıdır. Aşırı ağrılarda İnflamasyon giderici ağrı kesiciler kullanılabilir.
Buz: Her gün saatte 15 dakika havluya sarılmış buz uygulayın. Ağrı ve şişliği azaltmada faydalıdır.
Dinlenme: Ağrılar rahatlayana kadar dinlenmeli ve fazla kilo varsa kilo verilmelidir.
Egzersiz: Ağrı ve şişlik gittikten sonra, hareket açıklığını yeniden elde etmek için egzersiz programı verilir. Güç, kuvvet, dayanıklılık, çeviklik ve kondisyon çalışır. Kademeli koşu ve öncesinde germe egzersizleri uygulanır.
Genellikle ameliyat dışı tedavilerle birçoğu tedavi edilebilir. Ameliyat tedavisi bazen gereli olmaktadır. Sebebe göre tedavi ve ameliyat tedavisi değişir. Yapılan muhtelif ameliyatlar;
Ameliyat dışı tedavi yöntemleri çoğunlukla yeterli olup şunlardır;
İlaç tedavisi ; Bu grup ilaçlar başlangıçta özellikle semptomatik şikayetlere yönelik olarak başlanır. Çok çeşitli ilaçlar vardır. Non-Streoid anti inflamtuar ilaçlar ( Brufen vs), Analjezikler (Parasetemol vs) ve kas gevşeticiler (myorelaksanlar) gibi ilaçlardır.
vs gibi çeşitli eklemiçi enjeksiyon tedavileri vardır. Bu tedavi türlerinde tercihler hastaya göre değişkenlik göstermektedir.
Tedavi olunmaz veya tedbir alınmaz ise eklem kıkırdağıda aşınma ve kiireçlenme ile sonuçlanır. Bu durum bazen eklemde kıkırdağın tamamen kaybına ve bunun sonucunda diz protezi ameliyatı ile sonuçlanabilir.
Ön diz ağrısının sebepleri arasında kıkırdaklarda sürekli aşınmaya yol açan bir durum varsa ameliyat olmanız gerekir. Örnegin pataloik plika sendromu, lateralde aşırı kompresyon sendromu, patella baj gibi durumlarda genellikle ameliyat gereklidir. Fakat genel prensip ilaç tedavisi, fizik tedavi ve yaşam modifikasyonlarına rağmen eğer tüm ameliyat dışı tedavilere yanıt yok ise ve sürekli bir kıkırdak aşınması var ise ameliyat genellikle gerekli olur.
Ön diz ağrısı için evde diz çevresi kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Özellikle uyluk kaslarını güçlendirme, eklem bağlarında ve kaslarında esnetme egzersizleri faydalı olacaktır. Eklme kıkırdağını güçlendime için gerekli kollejen ve vitaminleri almak önemlidir. Ev içinde ortopedik tabanlı terlik kullanma dize olan anatomik yüklenmeyi sağlayacaktır.
"AĞRISIZ DİZLER; SAĞLIKLI YARINLAR" |