Total Kalça Protezi Egzersiz Programı

Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz yapmanız önerilmektedir. Doktorunuz aşağıdaki egzersizlerden size uygun olanlarını önerecektir.

Ameliyat Sonrası Erken Dönem Egzersizleri

Bu egzersizler ile bacak ve ayaklarınızdaki kan dolaşımı arttırarak kan pıhtısı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Bu hareketler aynı zamanda kas kuvvetini arttırmada ve kalça hareketlerinin düzeltilmesinde de önemlidir. Bu hareketlere ameliyattan hemen sonra kendinize gelir gelmez başlayabilirsiniz. Başlangıçta zor gelebilen bu hareketler iyileşmenizi hızlandıracak ve ameliyat sonrası ağrınızı azaltacaktır. Bu hareketleri sırt üstü uzanırken ve bacaklarınız 15- 20 cm ayrık halde yapmalısınız.

 

egzersiz

Ayak Bileği Pompası

Ayağınızı yavaşça aşağı bastırıp yukarıya çekin. Bu egzersizi her 5-10 dakikada bir birkaç kez tekrarlayın. Bu egzersize ameliyattan hemen sonra başlayıp tamamen iyileşene kadar yapabilirsiniz.


egzersiz

Ayak Bileği Döndürmesi

Ayağınızı, ayak bileğinden içe ve dışa doğru döndürün. Bu hareketi günde 3-4 defa 10 kez tekrar edin.

 

Aşağıdaki  ilk üç egzersizi günde 3-4 defa 10 kez tekrar edin.


egzersiz

 Yatak Destekli Diz Bükme

Topuğunuzu kalçanıza doru kaydırarak dizinizi kırın ve topuğunuzun yataktan kaldırmayın. Dizinizin içeriye doru dönmesine izin vermeyin.

 

 

 

egzersiz

 Kalça Kasma

Kaba etlerini kasıp 5' e kadar sayın.

 

 

 

 

kalçaegzersizi

 

 Açma (Abdüksiyon) Egzersizi

Bacağınızı dışarıya doğru açabildiğinizce açıp tekrar kapatın.

 


kalçaegzersizi

Uyluk Set Egzersizi

Uyluk kasınızı kasarak dizinizi yatağa bastırın ve 5-10 sn basılı tutun. Bu egzersizi 10 defa 10 dakikalık periyotlar ile uyluk kasınız yorulana kadar yapın.

 

kalçaegzersizi

 Düz Bacak Kaldırma

Uyluğunuzu, dizinizin arkası yatağa tamamen değecek şekilde kasın ve topuğunuz yataktan 5-10 cm yukarıya kalkacak şekilde bacağınızı kaldırıp 10 sn tutup yavaşça indirin. Bu egzersizi 10 defa 10 dakikalık periyotlar ile uyluk kasınız yorulana kadar yapın.

 

Ayakta Durarak Yapılan Egzersizler

Ameliyatınızdan kısa süre (1-2 gün) sonra ayağa kalkabilir hale geleceksiniz. İlk ayağa kalkışlarınızda biraz başınız dönebileceği için yardım ile ayağa kaldırılacaksınız. Aşağıdaki egzersizleri sert bir zeminde yapmalısınız.

Aşağıdaki egzersizleri günde 3-4 defa 10 kez tekrar edin.

 

  kalçaegzersizi

Ayakta Diz Kaldırma

Ameliyatlı bacağınızı gövdenize doğru kaldırın ve 2-3 sn tutup indirin. Dizinizi, el bileğinizden daha yukarıya kaldırmayın

 kalçaegzersizi


Ayakta Yana Kalça Açma

Kalça, diz ve ayağınızı aynı hizaya getirin. Gövdenizi dik tutun. Diziniz gergin halde iken bacağınızı yan tarafa doğru açın. Bacağınızı yavaşça yerine alın ve ayak tabanınız yere tekrar bassın.


kalçaegzersizi

Ayakta Arkaya Kalça Açma

Ameliyatlı bacağınızı geriye doğru yavaşça kaldırın; 3-4 sn tutup bacağınızı yavaşça yerine alın ve ayak tabanınız yere tekrar basın.

 

Yürüme ve Erken Dönem Aktiviteler

Ameliyatınızdan kısa süre sonra hastanede kısa mesafe yürüyüşleri ve hafif (kolay) günlük aktiviteler yapacaksınız. Bu erken dönem aktiviteler kalçanızı kuvvetlendirip iyileşmenizi hızlandıracaktır.

 

kalçaegzersizi


Yürüteç ile Yürüme - Tam Yük Verme

Ayağa kalkıp gövdenizi dik hale getirin ve yürütecinizden destek alarak dengeli bir şekilde durun. Yürütecinizi ileriye doğru 15- 20 cm hareket ettirin. Daha sonra, ameliyatlı bacağınızı kaldırarak adım atın; önce topuğunuzu sonra ayak tabanınızı ve parmaklarınızı yere basın. Adımınız esnasında diziniz ve ayak bileğiniz bükülecek ve ayağınız yere basacaktır. Sonra diğer bacağınızı atın. Aynı işlemi tekrarlayarak yürümeye devam edin. Unutmayın, her seferinde önce topuğunuz sonra ayak tabanınız ve en son parmaklarınız yere temas etmelidir. Mümkün oldukça nazik yürümeye çalışın; acele etmeyin. Kas kuvvetiniz ve kondisyonunuz arttıkça daha fazla yürüyün. Yavaş yavaş ameliyatlı bacağınıza daha fazla ağırlık verir hale geleceksiniz.

 

kalçaegzersizi


Baston veya Koltuk Değneği ile Yürüme

Ameliyattan sonra ilk birkaç hafta dengenizi sağlamak için yürüteç kullandıktan sonra denge ve kas gücünüzü tam sağlayana kadar ise birkaç hafta daha baston veya koltuk değneği kullanmanız gerekebilir. Koltuk değneği veya bastonu ameliyat olduğunuz kalçanın karşı tarafındaki kolunuz ile tutmalısınız.

Merdiven İnip-Çıkma

Merdiven inip-çıkma hem esneklik hem güç gerektiren bir işlemdir. Başlangıçta, tırabzandan destek almalı ve herdefasında bir adım atmalısınız. Merdiven çıkarken ilk önce sağlam bacağınızı, inerken ise ilk önce ameliyatlı bacağınızı atın ("iyi ile çık - kötü ile in").

 

KESİNLİKLE YAPILMAMALI...

  • En az 8 hafta bacak bacak üstüne atma.
  • Dizini kalça seviyenden yukarıya getirme.
  • Otururken öne doğru eğilme.
  • Bağdaş kurma

 

kalçaegzersizi

 

  • Total Kalça Protezi Egzersiz Programı 13
  • Otururken yerden bir şey almaya çalışma.
  • Ayağını aşırı şekilde içe veya dışarıya çevirme.
  • Belini 90 dereceden fazla eğme.
  • Yatarken üzerine battaniye çekmek için eğilme.
  • Bir şeyi yapıp yapmada ağrıyı kriter alma.

 

YAPILABİLECEKLER...

  • Bacağını dizin öne bakacak şekilde tut.
  • Otururken veya ayakta dururken ameliyatlı bacağın vücudunun önünde (ilerisinde) dursun.
  • Yüksek mutfak veya banyo taburesi kullan.
  • Ağrı veya şişlik olursa buz kullan; ancak unutma ki buz o bölgeyi uyuşturacaktır. Buzu direkt cildine koyma; ince bir havlu üzerinden buz uygulama...

Op.Dr.Tahir Mutlu DUYMUŞ  

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Özgeçmiş için tıklayınız.

 

Key Words : Total Kalça Protezi,Ameliyat Şart mı,?Kalça  Ağrısı,Total Kalça Artroplastisi?Kalça ameliyatında yapılmaması gerekenler?

Kemik ve Eklem Hastalıkları Bone & Joint Diseases

Doç.Dr.Tahir Mutlu Duymuş Özel VM Medical Park Maltepe Hastanesi Özel Ataşehir Medical Park Hastanesi