Çocuklarda Ön kol Kırıkları

Ön kol kemikleri radius ve ulna olmak üzere iki kemikten oluşur. Eğer kolunuzu vücudunuzun yanında ve eller öne bakacak şekilde nötral pozisyonda tutacak olursak vücudumuza yakın olan ulna kemiği, uzak olan ise radius kemiğidir.

Kırıklar dirseğe yakın, ön kol orta hatta ve ya el bileğine yakın yerden kırılabilir. Çocuklarda bu kırıklar bazen büyüme hatlarından kırılabilir. Büyüme plakları çocukluk çağında kemiğin uzunlamasına büyümesini ve matür kemiğin oluşumunu sağlayan ve eklem hatalarına yakın fibrokartilajenöz yapılardır.


Çocuklarda kemik iyileşmesi erişkinlere göre çok hızlıdır. Eğer çocukta kırıktan şüpheleniyorsanız, kırığın düzgün iyileşmesi için acil tıbbı müdahale yapılmalıdır.

 

kolkırığı

 Çocukluk çağında ön kol kırıkları tüm kırıklar içinde %40-50 oranında görülür.


Sebepler

Çocuklar koşmayı, atlamayı, zıplamayı vs severler. Fakat çocuk kolunun üzerine düşerse, kolunda bir ve ya iki kemik birde kırılabilir.


Klinik Bulgular ve ya Şikâyetler

Birçok vakada, kırılmış kolda ciddi ağrı olur. Çocuk kolunda morarma, şekil bozukluğu meydana gelir.


kolkırığı


Klinik Muayene

  • Kırığa bağlı şekil bozukluğu
  • Güçsüzlük
  • Şişme
  • Ön kola rotasyon-kendi ekseni etrafında döndürme - yetersizliği

Doktorunuz bu yaralanmada damar ve sinir yaralanması olup olmadığını anlamak için nabızlara ve parmak hareketlerine bakabilir.


Teşhis

Kırık hattının tanımlanması için radyolojik görüntüleme yeterlidir.

 

Tedavi

1- Cerrahi Dışı Tedavi

Kırık tipine, yerine ve ayrışma miktarına bağlı olarak değişir. Hafif yaralanma da çatlaklar ve ya hafif deplase kırıklar sadece alçı ile tedavi edilebilirler. Ciddi açılanmış kırıklarda doktor kırığa manipülasyon uygulayarak yerine oturtma deneyebilir ki oturursa tedavisi yine sadece alçı ile takip olacaktır.
Stabil kırıklar 4-6 hafta alçıda takip edilir. Bazı ciddi kırıklar 6-10 hafta arasında takip edilebilir.

 

kolkırığı

 


2- Cerrahi Tedavi

Eğer kırık olması gereken açılarda değilse ve kapalı olarak düzeltilemiyorsa cerrahi planlanabilir.

  • Açık kırık
  • Kırık stabil değil ve kaymaya müsaitse
  • Kırık uçları çok ayrışmış ise

cerrahi planlanır.

Cerrahi tedavide metal çubuklar kullanılır ve iyileşme tamamlanana kadar atel ile takip edilir.

 

Uzun Dönem Sonuçlar

Alçı çıkarıldığı zaman, el bileği ve dirsek ekleminde 2-3 haftalığına sertlik gelişir. Bu sertlik fizik tedaviye ihtiyaç duymaksızın iyileşebilir.
Ön kol alçı içinde uzun süre hareketsiz kaldığı için diğer kola göre daha zayıf görünecektir ve egzersiz ile düzelir. Alçı çıkarımı sonrası bir ay daha dikkatli olunmalıdır.

KIRIK NASIL HIZLI KAYNAR?

Kırık kaynaması üç aşamadan oluşur.

 1-İnflamasyon fazı: Bu aşamada kırık bölgesine kan toplanır. Hematom evresi olarakda isimlendirilir. Kırığı tamir edecek hücrelerin ve kanın toplanması nedeniyle morluk oluşur. Bu aşamada hücreler arası iletişimi sağlayan kimyasal moleküller salınmaya başlar ve kemik üreten (osteoblast) ve kıkırdak üreten (kondroblast) hücreler ortaya çıkar. Takip eden birkaç hafta boyunca osteoblast ve kondroblast hücreleri kemik dokuyu üretmekle meşgulken osteoklastlar da (kemik hücreleri) bölgedeki kemik atıklarını temizler.

2-Onarım fazı: Kırık oluşumundan 2 hafta sonra osteoblastlar ve kondroblastlar tarafından proteinler üretirler. Bu proteinler, kollejenler, fibrinler ve kalsiyummineralleri ile birleşerek sertleşmeye başlar ve yumuşak kallus denilen ve kırığı sabitlemekle görevli ilk yapı oluşur. Özellikle bu aşamada beslenme önemlidir. Vitamin, kollejen, protein, kalsiyum, D vitamini ve omega gibi takviye alınmalıdır. Oluşan bu yumuşak kallus dokusu ise yaklaşık 6-12 hafta aralığında sertleşerek, yük taşıyabilir duruma yani sert kallusa dönüşür. Röntgende gözüken bu kaynama dokusu sert kallusdur.

3-Remodeling fazı: Bu evre kemiğin eski haline dönüştüğü yeniden yapılanma (remodelling) evresi olup ve aylarca devam eder.

 

KIRIĞIN KAYNAMASINI HIZLANDIRIN!

Kırık nasıl hızlı kaynar ? Kırığın hızlı kaynaması için neler yapılmalıdır. Beslenme nasıl olmalıdır?

 

Kırık kaynama süresi, kırığın yerine, kişinin yaşına ve kırık kemiğin büyüklüğüne göre 45-90 gün arası sürebilir. Bazı durumlarda 3-6 ayı bulabilir. Çocukda hızlı yaşlılarda geç kaynama olur. 

1-) İyi Beslenme: Kas iskelet gelişimi,kıkırdak oluşumu ve kırılan kemıgın kaynaması için gerekli olan A, B, C ve D vitaminlerinin yeterli dozlarda alınması şarttır. Özellikle D vitamini, Kalsiyum, Omega ve kollejenler kırığı iyileştirmek adına faydası vardır. D vitamini en doğal haliyle güneş ışınlarından alınabilir. Yoğurt, süt gibi kalsiyum içeren gıdalar da kaynamayı hızlandıran faktörlerdendir. Ton balığı, somon, morina ve uskumru gibi yağlı balıkların hepsinde yüksek düzeyde bulunan D vitamini ve Omega 3 bulunur. Kırık çevresinde şişen, gerilen ve zarar gören kas ve derinin iyeleşmesi için iyi beslenme, kollejen, protein ve vitamin takviyesi alınmalıdır. Bu amaçla SUNSET, SUNRİSE ve FİT 20 kullanılabilir.

2-) Havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, ve yaban mersini iyileşme sürecini hızlandırır.

3-) Elma da A,B6,C,E,K vitaminleri olması nedeniyle günde 1 tane yenilebilir.

 

Op.Dr.Tahir Mutlu Duymuş
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

 

Key Words:Çocuklarda Ön Kol Kırıkları , Ameliyat Şart mı?, Ön kol ağrısı, Düşme

Kemik ve Eklem Hastalıkları Bone & Joint Diseases

Doç.Dr.Tahir Mutlu Duymuş Özel VM Medical Park Maltepe Hastanesi Özel Ataşehir Medical Park Hastanesi