Ortopedi de diz bölgesinde yapılan diz protezi ve menisküs ameliyatlarından sonra en sık yapılan üçüncü ameliyattır. Dizin dört ana bağından biri olan ön çapraz bağ dizin öne kaçmasını ve rotasyonel stabilitesini sağlayan bir bağdır. Diz anatomisinde eklem içi yerleşik uyluk kemiğin arka ve dış kısmından başlar kaval kemiğinin ön iç kısmına yapışır. Arkasında arka çapraz bağ önünde ise pataller tendon vardır.
Ön çapraz bağ kendi içinde ise anteromedial ve posteromedial şeklinde 2 demetten oluşur.
Ön çapraz bağ tibial sinirin dalından sinir uyarılarını alır ve propriosepsiyon yani pozisyon duyularının algılanmasında önemlidir. Dizinde dengede kalmasının sağlayan ön çapraz bağ özellikle ayak yerde sabit ve dizin kendi ekseni etrafında rotasyonel burkulmasın sonucu kopabilir. Tam kopması veya aşırı esneme ve uzama yaparak dizin gevşek hale geldiği kısmı yırtıklarda sadece ameliyat ile tedavi edilir.
Kopan ön çapraz bağ maalesef kendi kendine iyileşemez ve kendini onarma yeteneği yoktur. Bağ esnek olmayıp sert ve esnek olmayan liflerlerde oluşur. Primer tamir veya rekontrüksiyon ile bağ yeniden oluşturulması işlemine aön çapraz bağ ameliyatı denir.
Gelişmiş kamera ve el aletleri ile ön çapraz bağ ameliyatı kapalı yani diz artroskopisi ile yapılır. Kapalı yönteme ile elde edilen yeni tendon dizin içine yerleştirilerek özel dügme denilen materyeller ile tespit edilir.
Ön çapraz bağ ameliyatı dizin iç yan kısmında yer alan hamstring tendonlar dediğimiz semitendinöz ve gracilis tendonlarından bir veya ikisini alarak dizin için rekonstrüksüyonu ile yapılır.
Özellikle son 30 yılda çok fazla ön çapraz bağ ameliyat teknikleri gelişti. Bazıları ve kısa açıklamaları şöyledir;
Klasik ÖÇB ameliyatında özellikle kaval kemiği tarafında staple (çapa) ve biovida kullanılırken, uyluk tarafında genelde endobutton denilen düğmeler kullanılır. All inside ÖÇB ameliyatında ise sadece 2 adet asansör tipi endobutton kullanılır.
Her iki yöntemdede tüm platinler kalıcıdır. Fakat staple yada çapa çoğunlukla cilt altında ele gelir ve rahatsız eder. Enfeksiyon veya ödeme yol açarak rahatsız etmesi durumunda çıkarılması zorunlu hale gelir. All- İnside ÖÇB ameliyatında staple-çapa veya biovida kullanılmaz. Bu nedenle platinin rahatsız etme ihtimali yoktur.
All İnside ameliyatı daha minimal doku hasarı, kemik stokunu koruyucu, daha az platinin kullanıldığı, tek tondonun yeterli olduğu bir ameliyattır.
Evet vardır. Endobutton platinler kendi içinde 2 türlüdür. En etkilisi asansor mekanizmasına sahip olan olup tünele yerleştirilen grefttin istenilen gerginlikte olmasını sağlar.
Ameliyat sonrası aktif spora dönüş 6 aydır. Günlük yaşama 1-2 hafta içinde dönülebilirken, fitness gibi salon sporlarına 2-3 ay arasında dönülür. Düz koşulara 2.ay, desteksiz ve değneksiz yürüme için ise ameliyat sonrası 10. ve 15.günler yeterlidir.
1-2 hafta dizlik kullanılabilir. Bazı hastalarda kullandırılmayabilir.
Ameliyat sonrası 1. veya 2. gün üstüne basabilirsiniz. Fakat aynı anda menisküs dikişi atıldı ise doktorunuz izin verene kadar yük vermeyiniz.
Ön çapraz bağ ameliyatı acil değildir. Kopma sonrası ödem ve şişliğin biraz geçmesi öenmlidir. Bir kaç hafta beklenilebilir. Bu süre zarfında ödem tedavisi olmalı ve kas güçlendirme için egzersiz yapılmalıdır.
Kesinlikle gereklidir. Ameliyat kadar önemlidir. Bu konuda çok detaylı olan youtube videomuzu izleyiniz.
Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Koltuk Değneği Gerekli Mi?
Ameliyat sonrası 1-2 hafta koltuk değneği kullanılabilir.