Diz ekleminin sık yaralanan ve önemli bir bileşenidir. Elastik ve fibrokartilaj yapıdan oluşur. İç ve dış menisküs şeklinde 2 adettir. Menisküs kendi iç yapısda 3 bölgeye ayrılır. Damarlanmadan veya kanlanmadan zengin olan kırmızı iç bölge, kanlanmadan mahrum olan beyaz iç bölge ve her iki bölge arasında yer alan sarı bölgelerden oluşur. En sık iç menisküs beyaz bölge yırtıkları görülmektedir. Dış bölgedeki kırmızı alan kanlanması zengin ve eklem kapsülü ile bitişiktir. Beslenmesi en iyi bölge kırmızı alandır. Diğer bölgeler genellikle difüzyon ile beslenir. Direk kanlanması yoktur.
Menisküs yırtıkları yırtığın şekli ve yerine göre sıklıkla sınıflandırılır. En sık görülenler tipler;
Klinik belirtileri dizde şişlik, ödem ve kilitlenmedir. Eklem hareketeri kısıtlıdır. MR da menisküs yırtığı detaylı olarak görüntülenir. Röntgende menisküs görülmez.
Yırtığın tipine, yerine, şekline, hastanın yaşına ve klinik belirtilerine göre tedavi yöntemi değişir. Tedaviler;
Ameliyat tedavisinde yöntem genellikle 2 şekilde olup yırtığın tipine göre yaklaşım değişmektedir. Bu yöntemler;
Bu ameliyatlar artroskopik olarak kapalı yapılır. Menisküs tamirleri tüm menisküs yırtıklarında uygulanamaz. Menisküs tamirleri efektif olarak kırmızı bölge horizantal yırtıklarda uygulanmaktadır.
Menisektomi geçmişi uzun bir cerrahi tedavi yöntemi olup halen beyaz bölge yırtıklarında uygulanmaktadır. Menisektomi kendi içinde üçe ayrılır;
Parsiyel (kısmı) Menisektomi : Bayaz bölge yırtıklarında tamir mümkün olmadığı için bu yöntem kullanılır.
Subtotal (Tama yakın) Menisektomi : Kırmızı bölge yırtıklarınıda içine alan ve menisküsün büyük bir kısmının çıkarıldığı ameliyatlardır. Dejeneratif yırtıklar ve geç kalınmış eski vakalarda yapılır.
Total Menisektomi: Menisküsün tamamının çıkarıldığı ameliyatdır. Çok nadir yapılır. Çok eskiden uygulanan ve hasta için sonuçları uzun vadede sorunlu bir ameliyattır. Uygulanması halinde akabinde menisküs nakli yapılmaldır.
Menisküs tamiri güncel bir yaklaşımdır. Geri dönük yapılan çalışmalarda subtotal ve total menisektomilerden yıllar sonra hastaların diz ekleminde ciddi kireçlenmeler meydana gelmesi üzerine "menisküsün bütünlüğünü korumalıdır" fikri ön plana çıkmıştır. Diz ekleminde şok emici vazifeleri olan ve adeta bir arabanın amortisörü gibi çalışan bu yapıların yırtıklarının tedavisinde temel amaç "dikilebiliyorsa mutlaka dikilmeli" olmalıdır.
Menisküs yırtıkları genellikle mekanik problemlere, dizde takılma veya kilitlenmelere yol açarlar. Ameliyat sonuçları yüz güldürücüdür. En sık görülen mekanik şikayetler;
Eğer hastada yukarıdaki şikayetler mevcut ise menisküs ameliyatı gerekebilir.
Kırmızı bölge, akut ve longitudinal yırtıklarda menisküs tamirleri %80 gibi bir başarı oranına sahiptir. Yırtık ne kadar erken tedavi edilirse sonuçları o kadar başarılır. Menisküs tamirlerinin başarısı ameliyat sonrası yapılan egzersizlerede bağlıdır. Hastalar verilen önerileri uyumlu olarak yerine getirmelidir. Fakat tüm önlemlere rağmen hastaların %20 sinde menisküs tamiri başarısızlıkla sonuçlanabilmektedir. Bu durumda yırtık menisküse menisektomi uygulanabilmektedir.
Menisküs ameliyat ücreti menisküs onarımı ve menisektomide farklılık arz eder. Menisektomi yani menisküs tıraşlama ücreti daha ucuz olup onarım ve dikiş atılma durumunda fiyat daha yüksektir. Fiyatı atılan dikiş sayısı, yırtığı tipi ve malzemelerin güncel fiyatına göre belirlenmek olup ameliyat zamanı en güncel fiyat belirlenecektir.
Menisektomi sonrası hasta kısa zamanda ayağa kalkar ve normal hayata geri döner. Fakat menisküs tamirlerinden sonra günlük yaşam aktivitelerine dönüş daha uzundur. Tamir yapılan dize ortalama 4-6 hafta tam yük verilmemelidir. Genel hatları ile;
Key Words : Menisküs Tamiri, Futbol, Menisküs Yırtıkları, Ameliyat Şart mı?,Diz Ağrısı