Hamstring Kas Gerilmesi

Giriş

Hamstring kas gerilmesi sporcularda sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle basketbol, futbol gibi sporlarda sık görülür. Kas gerilmesi ve çekmesi bir yaralanma olup uyluk arkası kasların birinde veya bir kaçında görülebilir. Bunlar cerrahi dışı basit tedavilere iyi yanıt verip, problem oluşturmayan yaralanmalardır.


Anatomi

Hamstring grup kaslar kalçadan dize uzan uyluk arkası kaslardır. 3 adet kas grubu vardır;

Hamstring Kas Gerilmesi

  • Semitendinosis
  • Semimembranosis
  • Biceps femoris

 

Bu kas grupları yukardan aşağı uzanırken tendon yapılarına dönüşüp, kaval kemiğinin iç ön kısmına yapışırlar. Bu kas grupları uyluğu düz olarak arkaya uzatır ve dize bükme fonksiyonlarını sağlama görevleri vardır.


Tanımlama

Hamstring yaralanması çekme şeklinde, kısmı yırtık veya tam kas yırtığı şeklinde olabilir. Yırtık ciddiyetine derece 1 hafif olup hızlı iyileşir, derece 3 ise tam kat yırtık olup iyileşmesi birkaç ayı bulur.


Yırtıklar bazen sadece kas da bazen de kas tendon birleşim yerinde olur. Ciddi hamstring yaralanmaları tam kat yırtıklar ve kemikten uzak noktada olur. Bezende kemikten bir parça alır ki buna da avulsiyon yaralanması denir.


Hamstring Kas Gerilmesi


Sebepler

Aşırı Kas Kasılması

Aşırı kullanım, kas gerilmelerinin en sık sebebidir. Bu durum kasın ani olarak kapasitesinin üzerine zorlandığında meydana gelir. Her kasın gerilme ve kasılma kapasitesi farklıdır.


Risk Faktörleri

Bir çok faktör vardır;

  • Kas Sertliği; Kas sertliği veya elastikiyet kaybı düzenli spor yapmayanlarda sıktır. Sporcular yıllar içinde düzenli germe egzersizleri ile kas elastikiyetini artırırlar.
  • Kas Dengesi; Bir kas grubu karşıt kas grubundan daha güçlü oldugunda kaslar arası dengesizlik ve gerginlik meydana gelir. Bu en sık hamstring kasları ile uyluk ön grup(quadriceps kasları) kasları arasıda olur. Quadriceps kası genellikle çok güçlü olduğu için hızlı ve yüksek enerjili aktivitelerde hamstringler gerilir ve erken yorulur.
  • Düşük Hayat Kalitesi; Kaslar zayıf ve performasının düşük olması, sedanter yaşam.
  • Kas Yorgunluğu ve Yaralanma; Yorgunluk kaslarda enerji kullanım kapasitesini azaltır.
  • Aktivite Seçimi; Herkes hamstringleri zorlayabilir fakat özellikle bazı meslek grupları risk altındadır;
  • Futbol, basketbol, atletler
  • Dansçılar
  • Eski sporcular ve ani aktivite
  • Ergen atletler
  • Ergenlerde hamstring gerilmesi sık görülür çünkü kas kemik büyüme oranı eşit degildir. Büyüme atagı sırasında kemikler kaslardan daha hızlı büyür ve kaslarda hafif gerginlik oluşur. Ani sıçrama ve hareket gergin kaslarda çekme meydana getirir.

 

Klinik Bulgular

Uyluk arka kısmında keskin ve ani olarak ağrı meydana gelir. Yaralanmadan birkaç saat sonra uylukda şişlik, birkaç gün sonra morarma, haftalarda süren agrı ve zayıflık

Egzersiz sırasında ani olarak meydana gelen ağrı ile başvurulur. Hekim hassasiyet olan uylukta ki gerginliğe bakacak, morarma olup olmadığını değerlendirecektir. Elle muayenede hassasiyet, şişlik ve güçsüzlük tespit edilir.

Doktorunuz teşhisi dogrulama için röntgen çektirmek isteyebilir. Eşlik eden kemik parçaları kopmalarında yararlıdır.

MRI;Yumuşak doku yaralanmasını daha detaylı gösteren faydalı bir yöntemdir.


Tedavi

Tedavi yaralanmanın şiddetine ve tipine göre değişir. Tedavide yöntem cerrahi ve cerrahi olmayan diye ikiye ayrılır.

1- Cerrahi Dışı Tedavi

Bir çok kas gerilmesi veya çekmesi basit bir yöntem ile iyileşir. BUZ, BANDAJ, YÜKSELTME, İSTİRAHAT. Bu protokol spor yaralanmalarında altın protokol olup çok efektiftir.

Kas yük vermeme ve istirahat önemlidir. Buz genellik bandaj üzerinden (asla direk cilde uygulama!) 20 dk ve günde birçok kez uygula. Şişmeyi ve agrıyı azaltmak için bacagı kalp seviyesinin üstünde tut.

İmmobilizasyon; Bunu bir sabit dizlik ile sağlamak mümkündür. Dizi sabitlemek iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Fizik Tedavi; ağrı ve şişlik azaldığında kas güçlendirme ve gerdirme agzersizleri verilir. Bu program yavaş ve tedrici olarak yogunlaştırılır.

Bu rahatsızlıkta kas dokularında nekroz ve zedelenme olduğu için protein ve hidrolize kollejen kullanımı yeniden yapımı ve rejenerasyon üzerine çok etkilidir. Ayrıca kas inşasında gerekli vitamin, mineral alımı ve dolaşım düzenleyici gıda takviyesi ektra katkı sağlayacaktır.

 

2- Cerrahi Tedavi

Cerrahi genellikle kopma kırıkları ve tam kat kopmalarda veya yırtıkarda söz konusudur. Genellikle kopma kırıkları kalça tarafında daha sık görülür.
Prosedür; Çekilmiş olan kas orjınal yerine skar dokusu temizlendikten sonra dikilir. Kemiğe ise staple veya özel implantlar kullanarak monte edilir. Ameliyat sonrası bir süre yük verilmez, koltık değnegi kullanılır ve ve tendon iyileşme sonrası kibar ve tedrici fizik tedavi uygulanır.

Fizik tedavi sportif aktiviteye dönmeaçısından, kalça tarafı kopmalarda 5 ay, diz tarafı kopmalarda ise takriben 3 ayı alır. Fakat kesin güvenli zamanı doktorunuz söyleyecektir.

İyileşme

Hastaların tamamı genellikle sorunsuz iyileşir. Fakat başlangıçta tedavi ne olursa olsun BUZ, BANDAJ, YÜKSELTME, İSTİRAHAT VE GIDA-VİTAMİN TAKVİYESİ önemlidir.

 

Op.Dr.Tahir Mutlu Duymuş
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Key Words : Uyluk kas gerilmesi, uyluk kas gerilmesi, kas çekmesi, kas yırtılması, kasık çekmesi, kasık ağrısı

 

 

Kemik ve Eklem Hastalıkları Bone & Joint Diseases

Doç.Dr.Tahir Mutlu Duymuş Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Özel Koşuyolu Medipol Hastanesi