Kireçlenme, kıkırdak kaybı nedeniyle eklem harabiyetiyle sonuçlanan bir hastalıktır. Kireçlenme birçok eklemde meydana gelebilir. Başparmak eklemi de bunlardan biridir. Osteoartrit olarak da isimlendirilir. Dejeneratif bir süreç olup kıkırdak soyulmaları mevcuttur.
Eklem yüzeyleri kıkırdaklar tarafından örtülür. Bu kaygan ve parlak örtünme eklemlerin pürüzsüz ve kolay çalışmasını sağlar. Kireçlenmede bu kıkırdakların kaybı sürtünme mekanizmasını bozarak ağrılı, şiş ve sert bir eklem meydana getirir.
Kırk yaşından sonra ve bayanlarda sık görülür. Geçmişte olan bir kırık veya yaralanma nedeniyle olabilir. Bazen meslek hastalığı olarak ta karşımıza sık çıkabilir.
Hekiminiz sizinle şikâyetlerinizi detaylı olarak konuşacaktır. Ağrı paterni, aktive eden durumlar ve eşlik eden noktalar fizik muayene ile değerlendirilir.
Eklem hareketleri kısıtlı ve sürtünmelidir.
Röntgen çekilir, eklem daralması ve kireçlenme değerlendirilir.
Erken evrelerde cerrahi olmayan yöntemlere yanıt iyidir.
Kireçlenme progresif yani geriye dönüşümsüz süreğen bir hastalıktır. Zamanla eklem kötüleşebilir.Şikâyetlerin geçmemesi durumunda yerel stroid uygulanabilir. Ağrının geçmesi aylar boyunca sürebilir.
Uzun süre cerrahi tedaviye yanıt alınamazsa ameliyat planlanabilir. Ameliyat ayaktan günübirlik olarak uygulanır. Birçok yöntem vardır.
Hekiminiz ile birlikte parmağınızın durumuna göre ameliyat çeşidine karar verilecektir.
Ameliyat sonrası, birkaç hafta atel kullanılacaktır. Parmak hareketlerinin yeniden kazanımı ve güçlendirme fizik tedavi programı ile olacaktır. Rehabilitasyon başlangıçta ağrılı olabilir fakat sizin için uzun dönemde faydalı olacaktır. Ameliyat sonrası hayata tam dönüş birkaç ayınızı alabilir.
Key Words : Artroz, Başparmak Ağrısı,Basparmak Artriti,Basparmak kemik ağrısı,Başparmakta Tendon zedelenmesi,Ameliyat Şart mı?