Kas ve kemik arasında bağlantıları sağlayan kablo tarzı yapılara kiriş veya tendon denilmektedir. Kolun ön kısmında pozu kası olarak isimlendirilen kasa latincede biseps denir. Biseps kası ile kemik arasında bağlantıyı sağlayan tendona ise biseps tendonu denilmektedir.
Tendonların inflamasyonu veya iltihabı tendinit olarak isimlendirilmektedir. Biseps tendinit ise biseps tendonunun irritasyonu, inflamasyonu veya iltihabına denir.
Biseps tendinitinde, yaygın görülen klinik şikayetler omuzun ön kısmında ağrı ve hassasiyetdir. Genellikle dinlenme ve ilaç tedavisi ile düzelir. Fakat nadir hastalarda ameliyat gerekli olabilir.
Omuz üç farklı kemikten oluşur. Kol (humerus), kürek (skapula) ve köprücük (klavikula ) kemikleridir. Biseps kası uzun olup iki parçadan oluşur. Kol kemiği boyunca ön kısımda uzanır. Aşağıda dirseğe yapışırken, yukarıda uzun baş ve kısa baş şeklinde iki kola ayrılıp kürek kemiklerinde farklı noktalara yapışmaktadır. Biseps tendinit uzun başında meydana gelen inflamasyona denilmektedir.
Biseps uzun başında meydana gelen inflamasyona biseps tendinit denir. Bu duruma genellikle diğer omuz problemleri eşlik etmekte ve en sık rotator kılıf hasarları görülmektedir. Diğerleri;
Erken dönemlerde tendon şiş ve kırmızıdır. İleri evrelerde koyu kırmızı olur ve tendon yapısı bozulur. İleri evrelerde yırtık veya tam kat kopma oluşabilir.
Genellikle aşırı kullanım ve zorlama ile oluşur. Sıklıkla ileri yaşlarda ortaya çıkar. Kişi yaşlandıkça tendon yapısı incelir ve kuvvet kaybı oluşur. Yüzme, tenis, baskebol gibi tekrarlayıcı aktiviteler ve aşırı zorlamalar yıpranmayı tetiklemektedir.
Şikayet ve hikaye konuşulduktan sonra fiziki muayene yapacaktır. Eklem hareket açıklığı, kas gücü ve özel testler uygulanır.
Görüntüleme;
Basit yöntemlerle genellikle tedavi edilir.
Cerrahi olmayan yöntemelere yanıt alınmazsa doktorunuz cerrahi önerebilir. Omuz artroskopisi ile biseps tendonu değerlendirilir ve tedavi edici müdahale yapma imkanına sahip olunur.
Hastanın mevcut patolojisine farklı cerrahi müdahaller vardır;
Yukarıdaki ameliyatlar atroskopik yöntemle kapalı olarak yapılabilir. Fakat gerekli durumda cerrah açık ameliyat ile onarım planlayabilir.
Artroskopik yöntemlerde komplikasyon çok nadirdir. İnfeksiyon, kanama, sertlik nadir görülen komplikasyonlar arasındadır. Fakat komplikasyonlar genelikle basit yöntemler ile tedavi edilebilirler.
Sonuçlar genellikle başarılıdır. Ağrısız ve tam eklem hareket açıklığı genellikle geri kazanılır.