Diz eklem protezi, diz ekleminin kireçlenme, yaralanma veya diğer nedenlerle ciddi şekilde hasar gördüğü durumlarda kullanılan cerrahi bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde, hasarlı veya aşınmış eklemin yerine bir protez veya yapay eklem yerleştirilir.
Diz eklem protezi ameliyatı, genellikle hastanın ağrıyı azaltmak, hareket kabiliyetini geri kazanmak ve yaşam kalitesini artırmak için yapılır. Ameliyat sırasında, hasar görmüş eklemin üzerindeki kemik ve kıkırdak dokusunu çıkarılır ve bu alana özel metal ve polietilen malzemelerden yapılmış protez yerleştirilir. Protez, eklem hareketini düzgün bir şekilde sağlamak için tasarlanmıştır. Ameliyat sonrası dönemde hasta genellikle daha az ağrı hisseder ve eklem hareketliliği artar, böylece günlük aktivitelerini daha rahat bir şekilde yapabilir.
Diz Protezi Kimlere Yapılmalıdır?
Bu kararı siz, ailenizden biri ve ortopedi doktorunuz ile birlikte almanız daha doğru olacaktır. Fakat şu durumlarda ameliyat tavsiye edilir;
Gece-gündüz ciddi ağrı, gece uyuyamama
Yürüme de, merdiven çıkma da, oturma veya yatmada zorluk ve geçmeyen ağrı
Sürekli şişlik ve bacaklarda eğrilik gelişme
İlaç ve fizik tedaviden fayda görememe ve sürekli ağrı kesici alma ihtiyacı
Diz protezi ameliyatı için kesin bir yaş ve kilo sınırlaması yoktur. Ameliyat hastanın ağrısı, deformitesi ve yetersizliğine bağlıdır. Yaş kesin bir kriter değildir fakat 50-80 yaş arası tercih edilmekte olup ciddi gereklilik durumunda 50 yaş altı gruba da başarıyla uygulanmaktadır.
Diz Protezi Hangi Komponentlerden veya Parçalardan Oluşur?
Diz protezinde amaç bozulmuş eklem yüzeylerini özel tasarlanmış protezler ile yeniden oluşturmaktır. Bu amaçla protez dört ana parçadan oluşur;
Femoral komponent: Uyluk kemiğine ait eklem yüzeyi hazırlanıp buraya yerleştirilir.
Tibial komponent: Tibia denen kaval kemiği ait eklem yüzeyi hazırlanıp yerleştirilir.
Polietilen İnsert: Bu parça polietilen malzemeden yapılmış olup tibial ve femoral komponentler arasına yerleştirilen ara parçadır.
Tüm bu komponentler arasında uyumlu çalışır. Protezde birçok çeşit mevcuttur. Kliniğimizde ABD malı, 1.ci sınıf kalite protez kullanılmaktadır.
Diz Protezi Ameliyatı Kararını Nasıl Vermeliyim?
Karar verirken size yapılacak olan işlem hakkında yeterince bilgilenmiş olduğunuza kanaat getirmiş olmalısınız. Bu ameliyatı özellikle güvendiğiniz doktorunuzla ve en yakın aile bireyleri ile birlikte vermelisiniz. Fakat asıl karar vericinin siz olduğunu unutmayınız. Ameliyata karar verildikten sonra yapılması gereken bir takım işler vardır. Ameliyat öncesi kan tahlilleri ile anestezi açısından detaylı bir muayene önemlidir. Gerekirse eşlik eden hastalıklar (diyabet, yüksek tansiyon, guatr, vs.) için ek tetkik ve muayeneler yapılacaktır.
Ameliyat Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir ve Ameliyat Hazırlığı Nasıl Yapılır?
Mevcut Sağlık Durumu: Ameliyat öncesi sağlığınızı en üst düzeye çıkarın. Önerilen kan testleri yaptırın ve varsa bir sağlık sorununuz tedavi ettirmelisiniz.
Sigara ve Alkolü Bırakma: Özellikle 1 ay öncesinden sigara bırakılmalıdır.
İlaçları Düzenleme: Düzenli olarak kullandığınız ilaçların listesi yapın. Bazı ilaçlar ameliyat öncesinde kesilmelidir. Ağrı kesicilerin çoğu, kanı sulandıran ilaçlar (kumadin gibi) ve bazı sinir ilaçları ameliyattan bir hafta önce kesilmeldir. Fakat bize danışmadan kesmeyiniz.
Sağlık Beslenme ve Yeterli Miktarda Su İçmeliFiziksel Aktivite ve Egzersiz: Ameliyat öncesi dönemde kas gücünü artırmak ve vücudu ameliyata hazırlamak için egzersiz yapmak faydalı olacaktır.
Protein: Kaslarınızın onarımı ve iyileşmesi için önemlidir. Yumurta, tavuk, balık, tofu gibi protein kaynakları.
Sağlıklı Yağlar: Ameliyat yarasının iyileşmesine yardımcı olur. Zeytinyağı, avokado, balık gibi omega-3 yağ asitleri.
Lifli Gıdalar: Sindirim sistemini düzenler. Özellikle ameliyat sonrası kabızlığı önler.Tam tahıllar, meyve, sebzeler ve kurubaklagiller iyi lif kaynaklarıdır.
Renkli Meyve ve Sebzeler: Antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin olup bağışıklık sistemini güçlendirir. Renkli sebzeler ve meyveleri tercih edin çünkü antoksidan açısından zengindir.
Kafein ve Alkol: Ameliyat öncesinde bu tür uyarıcıları ve alkollü içecekleri sınırlandırın. İyileşme sürecini olumsuz etkileyebilirler.
Şeker ve Rafine Edilmiş Gıdalar: Şeker ve işlenmiş gıdalar inflamasyonu artırabilir ve iyileşme sürecini olumusuz etliler.
Anti-enflamatuar Gıdalar: Zeytinyağı, somon gibi yağlı balıklar, avokado gini anti-enfllamatuar gıdalar bağışıklığı güçlendirirp ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
Kalsiyum ve D Vitamini: Süt, yoğurt, peynir, badem, ıspanak gibi kalsiyum açısından zengin olup kemik sağlığı için düzenli tüketilebilir. Güneş ışığı D vitamini sentezlenmesine yardımcı olur, mümkün oldukça açık havada vakit geçirin.
Egzersiz: Ameliyat öncesi dönemde kas gücünü artırmak ve vücudu ameliyata hazırlamak için egzersiz yapmak faydalı olacaktır.
Destek Ekibi: Ameliyat sonrası dönemde size yardımcı olacak aile üyeleri, arkadaşlar veya bakıcılar size moral verirken ayrıca günlük temel ihtiyaçlar için pratik destek de sağlayabilirler.
Evde: Eğer 2 katlı bir eviniz varsa yatak odanızın alt katta olması daha iyi olacaktır.
Yerdeki kilimleri kaldırın ve büyük halıların kenarlarını takılmamak için koli bandı ile zemine yapıştırın.
Yürüyüş alanlarındaki mobilyaları, elektrik ve telefon kablolarını kaldırın. Düşmeye sebep olacak unsurlar ortadan kaldırılmalıdır.
Evin içindeki merdivenlere trabzan taktırın. Acil durumlarda ulaşılacak telefon numaralarını telefonun üzerine yazın. Tercihen telsiz telefon kullanın.
Karanlık koridorlara gece lambası koyun ve gece tuvalete kalkarken el feneri kullanın.
Diz Protezi Ameliyatı Öncesi Tahliller Ne Zaman Yapılmalıdır?
Genellikle ameliyattan 1 hafta önce yapılmalıdır. 1 hafta önce anestezi hazırlığı için hastanemize geliniz. Bunun için kan tahlilleri, idrar tahlili, akciğer grafisi, EKG(kalp grafisi) gibi bazı rutin tetkikler yapılarak anestezi doktoru ve anestezi onayı alınmaktadır. Anestezi doktoru bazen muayene ve kan sonuçlarına göre dahiliye, kardiyoloji veya bir başka branşdan görüş almak için konsülte edebilir.
Ameliyat hazırlıkları tamamlanınca ameliyat günü size söylenen saate hastane yatış için geliniz. Ameliyat öncesi en az 7-8 saat aç ve susuz kalmalısınız.
Ameliyatta Kan Torbası veya Dren Denilen Hemovak Takılır Mı?
Ameliyat sonrası yara yerinde hemovak denilen kan dreni olabilir ve 1-2 gün içerisinde pansuman ile birlikte çıkarılır.
Ameliyat Sonrası Ne Zaman Taburcu Olunur?
Ameliyat sonrası ek bir sorun olmadıkça 2 veya 3 gün içinde taburcu olabilirsiniz.
Ameliyat Öncesi Kullanılmakta Olan İlaçlar; Hangi İlaçları Kesmeli, Hangilerini Kullanmaya Devam Etmeliyim?
Bazı ilaçlar ameliyat öncesinde kesilmesi gerekebilir çünkü kan sulandırıcı etkileri olabilir veya ameliyat sonrası kanama riskini artırabilirler. Ancak diğer ilaçlar genellikle ameliyat sonrası iyileşmeyi desteklemek için devam ettirilmelidir. Bu nedenle, ameliyat öncesi ve sonrası ilaçlarınızı bizimle ve anestezi doktorunuzla görüşerek belirlemek en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Kullandığınız tüm ilaçları özellikle anestezi doktoru, bizimle ve yatış yapılırken servis hemşiresine mutlaka gösteriniz. Yatışa gelirken ilaçlarınızı yanınızda getiriniz.
Ameliyattan önce kullandığınız kan sulandırıcıları doktorunuza danışarak kesmelisiniz. Özellikle Plavix ve coumadin gibi kan sulandırıcılarının yerine clexan, oksapar gibi kan sulandırıcılarına geçilecektir. Bu ilaçları ameliyattan 7 gün önce kesilir ve yaklaşık 2 hafta sonra tekrar kullanılabilir. Bu ilaçları kullanmadığınız bu süre zarfında size kan sulandırıcı olarak clexan iğne vermiş olacağız. Plavix ve Coumadin çok güçlü kan sulandırıcı olduğu için ameliyat esnasında ciddi kanamalara yol açabilir.
Yine ameliyat öncesi Xarelto, Pradaxa, Apixaban, Lixiana gibi kan sulandırıcılarda 3 gün önce kesilmelidir.
Aspirin 2-3 gün önce kesilmesi yeterlidir.
Tansiyon ve kalp ilaçlarınızı ameliyattan önce bir yudum su ile alabilirsiniz. Özellikle tansiyon ilacı alınmadığında ameliyatın stresi ile birlikte tansiyon yükselebilir.
Şeker ilaçları eğer ameliyatınız sabah olacak ise ilaçları almayınız. Ameliyat öncesi kan şekeriniz kontrol edilir gerekirse serum ile insulin verilebilir. Ameliyatınız öğleden sonra ise sabah erken kahvaltı ile şeker ilacını alınız.
Tiroid ilaçları genellikle ameliyat öncesi kesilmez, çünkü tiroid hormonları vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemlidir. Ancak, ameliyat sonrası ilaç dozunun ayarlanması gerekebilir. Buna anestezi doktoru karar verecektir.
Kanı sulandırıcı etkileri olan bazı besinler ve içecekler 1 hafta önceden uzak durunuz. Şunlar ;
Zencefil Çayı:
Bazı bitki çayları: Özellikle yeşil çay, beyaz çay ve adaçayı
Nar Suyu:
Bazı baharatlar: Tarçın ve karanfil
Ameliyat Öncesi Alınması Gerekli Cihazlar Nelerdir?
Ameliyat öncesi yürüteç ve buz jelleri tedarik etmelisiniz. Anti-embolik varis çorabı genellikle hastaneden veriliyor. Yine ameliyat sonrası evde duş alırken kullanmak için alçı bonesi alınabilir.
Buz Jeli : Buz ve soğuk uygulamak için
Yürüteç : Ameliyat sonrası yürümeye destek için
Anti-embolik varis çorabı : Pıhtı oluşumunu önlemek için
Duş Alçı Bonesi : Duş alırken bacağın ve yararnın ıslanmaması için kullanılır.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Ağrılara Yaklaşım ve Ağrı Yönetimi
Diz protezi ameliyatı sonrası ağrıyı yönetmek önemlidir ve multimodal ağrı yönetimi genellikle en etkili yöntemdir. Ağrı durumu ve seviyesi moral, motivasyon ve fizik tedaviye uyum için önemlidir. Ameliyat sonrası ağrı olmaması için size ameliyat esnasında ve sonrasında bazı ağrı kesiciler verilecektir.
Genel sağlık durumunuz, mide, böbrek ve karaciğer sağlık durumunuza göre optimal düzeyde ilaç dozları tarafımızdan ayarlanacaktır.
Ameliyat sonrası ağrılar şiddetlenmeden hemşire hanımlara bilgi veriniz. Gerekli olması halinde ağrı kesici verilecektir. Ancak gereğinde fazla ağrı kesici ciddi ve olası yan etkilere sahip olduğunu unutmayınız. Her hastanın ağrı eşik düzeyini bir değildir. Hastaya göre ilaç sıklığı, türü ve dozu ayarlanacaktır.
Yine ameliyat esnasında ameliyat bölgesine özel ağrı kesici kombinasyonlarda enjekte edilmektedir.
Ağrı Süresi: Diz protezi ameliyatı sonrası ağrı süresi ve türü kişiden kişiye değişebilir, ancak genellikle 6 ay boyunca aşağıdaki şekilde bir ağrı seyri vardır;
İlk Günler:
Ameliyat Sonrası İlk 48 Saat: En yoğun ağrı dönemi genellikle ameliyattan sonraki ilk 48 saattir. Bu dönemde hastanede yatış süresi içinde ağrı yönetimi yakından takip edilecek gerekli ağrı kesiciler verilecektir.
İlk Hafta:
Hafta: Ağrı yavaş yavaş azalmaya başlar ancak hala belirgin düzeydedir. Hareket ettikçe veya rehabilitasyon egzersizleri yapıldıkça ağrı olabilir. Rehabilitasyon yapmalı ama çok zorlamamalıyız. Bol buz uygulama ve yüksek tutma dönemidir.
İlk Aylar:
2-4 Hafta: Ağrı genellikle azalmaya devam eder. Hastalar bu dönemde yavaş yavaş normal aktivitelerine dönebilirler, ancak hala dikkatli olmaları ve fizik tedaviye devam etmeleri önemlidir.
3-6 Ay: Ağrı daha da azalır ve çoğu hasta bu dönemde ciddi bir rahatsızlık hissetmez. Ancak, bazı hastalarda ameliyat sonrası dönem biraz daha uzun sürebilir ve hafif ağrılar devam edebilir. Özellikle çok yürüme, çömelme ve çok ayakta kalma ile ağrı olabilir.
Uzun Dönem:
6 Ay ve Sonrası: Çoğu hasta bu dönemde büyük oranda ağrısız bir şekilde normal aktivitelerine dönebilir. Ancak, tamamen ağrısız bir durum elde edilmesi zaman alabilir ve bazı hastalarda hafif ağrılar ara sıra devam edebilir. İyileşme zaman almakta olup lütfen endişe etmeyiniz.
Hangi Hareketler ile Ağrı Olabilir?
Yürüme ve Yük Taşıma:Ameliyat sonrası ilk günlerde yürüme sırasında ağrı hissedilebilir. Fizik tedavi ile yürüme yeteneği geri kazanılırken ağrı normaldir.
Merdiven Çıkma: Merdiven çıkarken veya inerken diz üzerindeki yük artar ve ağrı oluşabilir.
Diz Bükme ve Germe:
Bükme: Diz bükme hareketleri sırasında ağrı olabilir. Bu hareketler genellikle fizik tedavi seanslarının bir parçasıdır.
Germe: Diz tam olarak gerdirildiğinde veya büküldüğünde ameliyat bölgesinde ağrı hissedilebilir.
Egzersiz ve Fizik Tedavi:Diğer Günlük Aktiviteler:
Egzersiz: Fizik tedavi ve rehabilitasyon egzersizleri sırasında ağrı olabilir. Bu ağrılar genellikle geçicidir ve zamanla azalır.
Fizik Tedavi: Fizik tedavi sırasında yapılan germe ve kuvvetlendirme hareketleri ağrıya neden olabilir, ancak bu ağrılar genellikle iyileşmenin bir parçasıdır.
Oturup Kalkma: Sandalyeden kalkarken veya otururken dizde ağrı olabilir.
Uzun Süreli Oturma: Uzun süre aynı pozisyonda oturmak dizde sertlik ve ağrıya neden olabilir.
Multimodal Ağrı Yönetimi
Multimodal ağrı yönetimi, ağrıyı farklı mekanizmalar üzerinden hedefleyen çeşitli ilaç ve tedavi yöntemlerinin kombinasyonunu içerir. Bu yöntem, ağrıyı daha etkili bir şekilde kontrol etmeyi sağlar ve ilaçların yan etkilerini azaltabilir.
1. İlaçlar
Non-Steroid Anti-inflamatuar İlaçlar (NSAİİ 'ler)
Paracetamol (Asetaminofen) - Parol plus ve ya Minoset Plus gibi
Opioidler (Yeşil Reçete ile yazılır)
Kas Gevşeticiler
Lyrica 75 mg (Pregabalin)
2. İlaç Harici Ağrıyı Kesme Yöntemleri
a. Buz Uygulamas: İlk 48-72 saat boyunca ağrıyı ve şişliği azaltmak için. Her 2-3 saatte bir, 20-30 dakika süreyle.
b. Fizik Tedavi ve Egzersiz: Ameliyat sonrası rehabilitasyon programının bir parçası olarak başlanmalıdır. Ayrıca egzersiz formuda verilecektir.
c. Elevasyon ve Dinlenme : Bacakları yukarıda tutarak şişliği azaltmak ve dinlenmek.
3. İlaçların Alım Sırası ve Kombinasyonu
NSAİİ ler ve Parasetamol:
İlk tercih olarak NSAİİ ler ve parasetamol kombine edilebilir. Örneğin, sabah NSAİİ, öğleden sonra parasetamol.
Opioidler:
Şiddetli ağrı durumunda NSAİİ veya paracetamole ek olarak kullanılabilir. Ancak opioidler uzun süreli kullanılmamalıdır.
Kas Gevşeticiler:
Kas spazmı varsa, NSAİİ veya paracetamole eklenebilir.
Bu adımları izleyerek ameliyat sonrası ağrıyı etkili bir şekilde yönetebilirsiniz. Ancak tüm uygulama ve değişiklikler hakkında bize bilgi veriniz.
Ameliyat Sonrası Ağrı Kesici Dışında Kullanılması Gerekebilen İlaçlar
1-Kan Sulandırıcı ilaçlar (Antikoagülanlar): Amaç kan Pıhtılaşmasını Önleme, derin ven trombozu (DVT) ve pulmoner emboli (PE) gibi kan pıhtılaşması komplikasyonlarını önlemek.
2.Antibiyotikler: Amaç ameliyat sonrası enfeksiyon riskini azaltmak.
3.Proton Pompa İnhibitörleri (PPİ'ler) : Amaç NSAİİ 'lerin neden olduğu mide ülserlerini ve gastrointestinal komplikasyonları önlemek.
4. Laksatifler : Amaç ameliyat sonrası hareketsizlik ve opioid kullanımı nedeniyle oluşan kabızlığı önlemek.
5. Antiemetikler : Anestezi veya opioid kullanımı sonrası oluşabilecek bulantı ve kusmayı önlemek.
6. Vitamin ve Mineraller : İyileşme sürecinde genel sağlığı desteklemek.
Diz Protezi Sonrası Ameliyata Bağlı Olası Komplikasyonlar Nelerdir?
Diğer büyük cerrahi müdahalelerde olduğu gibi total diz protezi ameliyatlarında da nadiren bir takım komplikasyonlar yani durumu güçleştiren durumlar olabilir. Diz protezi ameliyatı sonrası nadiren ve en sık görülen komplikasyonlar şunlardır:
Tromboflebit
İltihap
Eklemin gevşemesi
Bu liste de yazılanlar muhtemel komplikasyonların tamamı değil en sık karşılaşılanlardır.
a-Tromboflebit - Pıhtı-
Bazen derin ven trombozu (DVT) da denilen tromboflebit her hangi bir operasyondan sonrada oluşabilen bir durumdur. Pıhtı oluşumu olarak da isimlendirilir. Oluşma riski %1 ‘dir.
Kalça, leğen kemiği ve diz çevresinde yapılan ameliyatlarda sonra daha sık görülür. Bacaktaki büyük toplar damarlar içindeki kanın damar içinde pıhtılaşması sonucu DVT oluşur. Bunun sonucu bacakta şişme, ısı artışı ve ağrı olur. Eğer bu pıhtılardan parça koparsa, bu parçalar kan yolu ile akciğerlere ulaşabilir ve akciğerin kılcal damarlarını tıkayarak akciğerin bir kısmının kanlanmasını engelleyebilir. Bu duruma akciğer embolisi denir.
Embolizm ise damar vasıtası ile vücutta bir yerden başka yere giden parçacık demektir. DVT riskini azaltmanın birçok yolu vardır; ancak muhtemelen en etkilisi mümkün oldukça erken sürede yürümeye başlanılmasıdır. DVT önlenmesinde risk analizi yapılarak ameliyat öncesi ve sonrası bir takım önlemler alınmaktadır;
Özellikle ameliyat sonrası size önerilen kanı sulandıran ve pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar yaklaşık 1 ay kullanılmalıdır.
Damarlarda kan akışını hızlandıran ve emboli oluşumunu engelleyen özel çoraplar
Ameliyat sonrası ilk gün ameliyat olduğunuz bacağınıza pamuklu elastik bandaj sarılır.
Ameliyat sonrası birinci veya ikinci gün elastik bandajlar çıkarılır ve ameliyatlı bacağınızda da anti-embolik varis çorabına geçilir. Varis çorabı kullanım süresi 3 yada 4 haftadır.
Ameliyat sonrası size verilen ayak egzersizlerini yapmalısınız. Özellikle ameliyat sonrası saat başı 3 dakika kadar ayak bileği pompalama egzersizleri yapınız ve gün içinde 3 saate bir ev içinde olacak şekilde kısa mesafe ve kısa süreli yürüyüşler yapınız.
Ameliyat sonrası ilk 1 ay boyunca ayaklarınız yere doğru sarkık bir şekilde 30 dakikadan fazla kalmayınız. Bu durum ayak ve bacaklarda şişmeye yol açacaktır. Her oturma sonrası tekrar uzanıp ayaklarınızı yatarak yüksekte tutunuz ve oluşan şişliğin tekrar inmesini sağlayınız. Ayaklarınızın altına 1-2 yastık koyarak ayaklarınızı yükseltebilirsiniz.
DVT veya Pıhtı oluştuğunu nasıl anlarım veya şüphelenmeliyim?
Pıhtılar nadir olur, fakat olursada genellikle sadece baldırda olmaktadır. Çok daha nadir olarak akciğer veya beyinde de olabilmektedir.
Baldır bacak da pıhtı oluşumu; Baldırda şişlik, kızarıklık ve özellikle baldırı eliniz ile sıktığınızda aşırı ağrı olur.
Akciğerde pıthı oluşumu; Nefes alıp vermede sıklaşma, nefes darlığı, gögüs ağrısı ve kalp çarpıntısı görülebilir.
Beyinde pıhtı oluşumu ise genellikle şu belirtilere neden olabilir:
Baş ağrısı: Aniden başlayan veya şiddetli baş ağrısı hissi olabilir.
Konuşma bozuklukları: Konuşma güçlüğü, anlama bozukluğu veya konuşma bulanıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Yüzde ve vücutta uyuşma veya felç: Belli bir bölgede ani uyuşma, güçsüzlük veya felç gelişebilir. Bu genellikle vücudun bir yarısında meydana gelir.
Görme bozuklukları: Ani görme kaybı, çift görme veya bulanık görme gibi belirtiler olabilir.
Baş dönmesi veya denge kaybı: Aniden başlayan baş dönmesi, denge kaybı veya koordinasyon bozuklukları görülebilir.
Bilinç değişiklikleri: Kafa karışıklığı, şuur kaybı, anlama güçlüğü gibi belirtiler olabilir.
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, tıbbi yardım almanız önemlidir.
b-Protez Enfeksiyonu (iltihap)
Yapay eklem konulmasını takiben oluşabilecek enfeksiyon ciddi bir komplikasyondur. Total diz protezi sonrası enfeksiyon görülme sıklığı hastaneden hastaneye ve doktordan doktora farklılık göstermekle beraber ortalama % 2-3 seviyelerindedir. Bazı enfeksiyonlar çok erken dönemde daha taburcu olmadan çıkarken bazıları ameliyattan aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkabilir. Yapay eklemde enfeksiyon, vücudunuzda enfeksiyonu olan başka bir bölgeden de yayılabilir. Bu sebepten, ameliyat öncesi ve sonrası diş çürüğü, idrar yolları ve bağırsak enfeksiyonları gibi şikayetleriniz varsa antibiyotik ile derhal tedavi edilmelidir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Riskini Azaltma
Ameliyat öncesi hazırlık: Ameliyat öncesinde doktorunuzun önerilerini dikkatlice takip edin. Örneğin, enfeksiyon riskini azaltmak için ameliyattan önce gerekli tıbbi testleri yapın ve varsa mevcut enfeksiyonları tedavi ettirin.
Ameliyat sırasında sterilizasyon: Ameliyat sırasında cerrahi ekibin ve tüm ameliyat malzemeleri sterilizasyon kurallarına uygun şekilde hazırlanır.
Antibiyotik profilaksisi: Ameliyat öncesinde veya ameliyat sırasında antibiyotik profilaksisi uygulanır.
Ameliyat sonrası hijyen: Ameliyattan sonrası ameliyat bölgesini temiz tutun ve önerilen şekilde yara bakımınızı yapın.
Dental sağlık: Diş eti hastalığı gibi ağız sağlığı sorunları, vücuttaki enfeksiyon riskini artırabilir. Ameliyattan önce ve sonrasında düzenli diş muayenelerine gitmek ve diş hijyenine özen göstermek enfeksiyon riskini azaltabilir. Dişte apse var ise önce diş tedavisi ve tedavi tamamlandıktan 2 hafta sonra ameliyat olabilirsiniz.
İdrar yolları; İdrarda yanma, sık idrara çıkma ve ağrı var ise idrar tahlili ve kültürü yapılır.
Sağlıklı yaşam tarzı: Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, genel sağlığınızı güçlendirebilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve sigara içmemek gibi alışkanlıklara özen gösterin.
Bağışıklık sistemini güçlendirme;
Son üç ay içinde başka bir nedenle hastanede yatmış ve akciğer enfeksiyonu geçirdiyseniz burun kültürü alınabilir.
Sigara ve alkol enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle ameliyat öncesi en az 4 hafta önce kesilmelidir. Ameliyat sonrası ise 6 hafta ne alkol nede sigara kullanılmamalıdır.
Kansızlık, kontrolsüz diyabet, vitamin ve mineral eksikliği enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Bu nedenle ameliyat öncesi bazı tetkikler yapılacak ve sonuçlarına göre tedaviler gerekebilir.
Sağlıklı beslenme: Dengeli ve çeşitli besinler tüketmek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllı ürünler, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar içeren bir beslenme düzeni benimseyin. 1 ay boyunca günde 1 kere C vitamini kompleksi alınız. Reçete edilmeden eczaneden alabilirsiniz.
Düzenli egzersiz: Düzenli egzersiz yapmak, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir.
Yeterli uyku: Her gece yeterli ve kaliteli uyku almak, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Yetişkinler genellikle günde 7-9 saat uyku önerilir.
Stres yönetimi: Stres, bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Stresi azaltmak için meditasyon, derin nefes egzersizleri, yoga veya hobiler gibi rahatlama tekniklerini deneyin.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi
Diz protezi ameliyatı sonrası protez enfeksiyonları ciddi bir sorun olabilir ve hemen tedavi edilmeleri gerekir. Enfeksiyon genellikle beşinci günlerden sonra görülür.
Ağrı ve hassasiyet: Ameliyat bölgesinde şiddetli ağrı ve hassasiyet hissedilebilir. Bu ağrı genellikle diğer komplikasyonlara kıyasla daha belirgin ve ani başlamaktadır.
Kızarıklık ve şişlik: Ameliyat bölgesinde belirgin kızarıklık ve şişlik olabilir. Bu genellikle enfeksiyonun belirgin bir işaretidir.
Ateş: Vücut sıcaklığında yükselme, genellikle 38°C'nin üzerinde ve devamlı, enfeksiyonun bir diğer belirtisi olabilir. Üşüme, titreme olur. Fakat ameliyat sonrası ilk 3 gün anesteziye bağlı ateş olabilmektedir.
Drenaj veya akıntı: Ameliyat bölgesinden drenaj veya akıntı gelmesi, enfeksiyonun varlığını gösterebilir. Özellikle akıntı sarı-yeşil, koyu ve kokuludur.
Dokunma hassasiyeti: Ameliyat bölgesine dokunulduğunda artan hassasiyet ve ya acı hissi olabilir.
Tedavi:
Antibiyotik tedavisi: Enfeksiyonun türüne ve şiddetine bağlı olarak, genellikle geniş spektrumlu antibiyotikler reçete edilir. Bu antibiyotikler genellikle damar yoluyla veya oral yolla alınır.
Cerrahi müdahale: Enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak, cerrahi müdahale gerekebilir. Bu cerrahi müdahalelerde enfekte doku temizlenir, protez çıkarılabilir ve enfekte doku veya sıvı örnekleri alınarak laboratuvar testleri için incelenir.
Debridman: Enfekte doku ve nekrotik (ölü) dokunun cerrahi olarak çıkarılması.
Protez değişimi: Enfekte olan protezin çıkarılması ve yeni bir protez ile değiştirilmesi gerekebilir.
İyileşme ve rehabilitasyon: Cerrahi müdahale sonrası iyileşme sürecinde fizik tedavi ve rehabilitasyon programı genellikle önemlidir. Bu program, eklem hareketliliğini geri kazanmaya ve güçlenmeye yardımcı olabilir.
Diz protezi enfeksiyonları ciddi bir durumdur ve derhal tedavi edilmeleri gerekir. Bu nedenle, yukarıda belirtilen belirtileri fark ederseniz veya endişeleriniz varsa, derhal doktorunuza başvurmalısınız. Tedavi ne kadar erken başlarsa, sonuçlar o kadar olumlu olur.
c-Ameliyat sonrası selülit ve cilt enfeksiyonun belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
Diz protezi ameliyatı sonrası selülit, ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Selülit, cilt altı dokuların enfeksiyonu ve iltihabıdır. Protez enfeksiyonlarına göre diz hareketleri ağrı olmaz ve hareket kısıtlılığı gelişmez. Diz protezi ameliyatı sonrası selülit belirtileri şunlar olabilir:
Kızarıklık ve şişlik
Ağrı ve hassasiyet
Sıcaklık artışı
Diz Çeversine Yayılan ağrı
Ciltte düzensizlikler
Ateş: Bu dönemde titreme, üşüme ve halsizlik görülebilir.
Diz protezi ameliyatı sonrası gelişen selülitin tedavisi genellikle şu adımları içerir:
Antibiyotik tedavisi
Cerrahi müdahale
Sıvı drenajı
Hasta takibi
d-Ameliyat sonrası olası sindirim sistemi ve idrar yolu sorunları nelerdir?
Diz protezi ameliyatı sonrası hastaların karşılaşabileceği sindirim sistemi ve idrar yolu sorunları genellikle cerrahi prosedür, kullanılan ilaçlar ve ameliyat sonrası uzun yatak istirahatinden kaynaklanır.
Sindirim Sistemi Sorunları
1. Kabızlık: Diz protezi ameliyatı sonrası oldukça yaygındır ve hastaların %30-60'ında görülebilir.
Nedenleri:
Ameliyat sonrası hareketsizlik: Anestezi ve ağrı kesici ilaçların yan etkileri, özellikle Zaldiar veya Contramal kabızlık yapabilir. Ameliyat öncesi kabızlık sorunu olanlarda kabızlığı şiddetlendirme ihtimali vardır.
Azalan sıvı alımı
Tedavi Yöntemleri:
Lifli Gıda Tüketimi: Kayısı, sebze ve tam tahıllı gıdaların tüketimini artırmak.
Bol Su İçme: Günlük su alımını artırmak. 6 bardak su içilmelidir.
Hafif Egzersiz: Mümkün olduğunda yürüyüş gibi hafif egzersizler yapmak.
İlaç
2. İshal: Daha az yaygındır ancak antibiyotik kullanımı ile ilişkilidir. Hastaların yaklaşık %5-10'unda görülebilir.
Nedenleri:
Ameliyat sonrası kullanılan antibiyotikler
Beslenme düzenindeki ani değişiklikler
Tedavi Yöntemleri:
Probiyotikler: Sindirim sistemini düzenlemek için probiyotik kullanımı.
Bol Sıvı Tüketimi: Su ve elektrolit takviyesi.
Diyet Değişiklikleri: Hafif ve kolay sindirilebilir gıdalar tüketmek.
3. Bulantı ve kusma özellikle ameliyat sonrası erken dönemde yaygın olarak görülür. Hastaların %10-30'unda bulantı veya kusma şikayetleri olabilir.
Nedenleri:
Ameliyat sonrası anestezi etkisi
Ağrı kesicilerin yan etkileri
Tedavi Yöntemleri:
Antiemetik ilaçlar
Yavaş ve Küçük Öğünler
Zencefil ve ya Nane Çayı: Doğal antiemetiktir.
e-İdrar Yolu Sorunları
1. İdrar Retansiyonu (İdrar Yapamama) ameliyat sonrası hastaların %5-15'inde görülebilir. Özellikle spinal anestezi sonrası görülebilir. Sebebi idrar torbasının geçici felci veya kateter kullanımıdır.
2. İdrar Yolu Enfeksiyonları sonda kullanımı ile ilişkilidir ve hastaların %5-10'unda gelişebilir.
3. İdrar Kaçırma İdrar kaçırma, daha nadirdir ve genellikle hastaların %1-5' inde görülür.
Diz protezi ameliyatı sonrası bu tür sorunların oluşma riski hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, ameliyat sonrası herhangi bir sindirim veya idrar yolu sorunu yaşayan hastalar mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Tedavi yöntemleri, hastanın genel sağlık durumu ve bireysel ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Pansuman, Yara bakımı, Dikiş Alma Süreçleri
Pansuman Nasıl, Ne Sıklıkla, Ne Zaman Yapılır ve Kullanılacak Malzemeler:
Pansuman, steril bir ortamda ve uygun hijyen koşullarında yapılmalıdır.
Ellerinizi temizleyin ve steril eldiven giyin.
Yarada akıntı ve kanama olmadıkça çok sık pansuman yapmanıza gerek yoktur. Yara kuru ise haftada 2 kere yapılabilir. Spançlarda avuç içi ayası kadar fazla akıntı var ise pansuman değiştirilebilir. Özellikle ilk 5 gün akıntı ve kanama yok ise yarayı açmayı tercih etmiyoruz.
Genellikle 2 hafta yaranın kapalı kalması ve dikişlerin alınması için yeterli fakat diyabet ve romatizmal hastalık gibi eşlik eden bazı hastalıklarda bu süre daha uzun olabilir. Genellikle estetik dikiş kullanıyoruz. Dikiş alma olayı olmuyor. Fakat bazı hastalarda cilt üstü erimeyen dikiş kullanmak gerekli olabilir. Bu durumda dikiş alınması gerekli olacaktır. Yaranın tamamen açık kalması genellikle 15-20 gün arasında bir süredir. Bu süre zarfında biz izin vermedikçe asla su teması olmayacak ve yara bölgesinde terlemeye izin verilmeyecektir.
Hazır yara bantları genellikle 2 türlüdür. Su geçirmez olanlar ve olmayanlar. Su geçirmezleri tercih etmiyoruz. Su geçirmediği gibi havada geçirmiyor ve yarada terleme, yara dudaklarında nemlenme, açılma ve enfeksiyon riski oluşturmaktadır. Bu nedenle aşağıdaki resimde sağdakini tercih ediniz. Soldakini size izin verdiğimizde sadece duş alırken kullanılabilecektir. Fakat biz izin vermeden asla kullanmayınız. Akabinde çıkarılıp RİF ile pansuman ve tekrar hava geçiren sağdaki bant ile pansuman yapılmalıdır.
Su geçirmez bantlar ile duş alırken yine çok su temasından kaçınınız. Ayrıca ılık su olmalıdır. Çok sıcak su ile su geçirme riski mevcuttur. İlave tedbirler gerekebilir. Ameliyat sonrası ilk 10 gün risk alınmamalıdır. Bu nedenle biz izin vermedikçe kullanmayınız.
Genellikle, pansuman yapmak için kullanılabilecek malzemeler arasında steril gazlı bezler, antiseptik solüsyonlar veya sıvılar (örneğin, %0.9'luk tuzlu su solüsyonu veya yara temizleyici solüsyonlar), yara iyileşmesini destekleyici kremler veya merhemler ve uygun boyutta steril bandajlar bulunur. Yara yeri için batikon ve ya RİF ampul ile pansuman yapılabilir. Öncelikli tercihimiz RİF ampuldür. Ameliyat sonrası size reçete edilecektir.
RİF ampul oda ısısında bozulmakta olup buzdolabının yumurtalık kısmında muhafaza ediniz. Kullanırken enjektöre çekerek yara yerine veya steril gazlı bezlere damlatarak kullanılabilir. Batikon bir antiseptik iken RİF bir antibiyotiktir. Çok nadir olarak RİF ve ya Batikon alerjisi görülebilir. Alerji durumunda yara dudaklarında ve normal cilt bölgelerinde kabarma ve sulanma görülür. Bu durumda ilacı kullanmayınız ve doktorunuzla görüşünüz. Alerji alanlarının yüksek çözünürlüklü kaliteli çekim yapacak şekilde fotograflayıp whatsapp hattı ile bizimle paylaşınız.
Yara bölgesinde kanama ve akıntı var ise steril gazlı bez ve antiseptik ile siliniz.
Yara yeri steril gaz ile kapatılır.
Hazır büyük yara bantları da kullanılabilir. Yara yeri kapatılır ve banlanırken dizi bükük yani fleksiyonda tutmalısınız. Diz düz bir şekilde bantlanması halinde fizik tedavi sırasında veya basit bir yürüyüşte bile diz bükmenizi engelleyecektir.
Pansuman sonrası varis çorabını giyiniz ve bazen varis çorabı üzerinden çok sıkmayacak şekilde özellikle ameliyat sonrası ilk günler elastik bandaj da sarılabilir. Elastik bandaj pansuman bölgesinin bir karış altından başlamalı ve bir karış üstünde hafifçe sıkı olacak şekilde sonlanmalıdır.
Elastik bandaj veya varis çorabının çok sıkması halinde özellikle diz altı ve ayak bölgesinde şişlik meydana gelecektir. Ayrıca çok sıkması durumunda ağrıda artış da görülebilir. Çok sıkmamaya dikkat etmelisiniz.
Varis çorabı özellikle üst, diz ve ayak bilek kısımlarında boğum yapmamalıdır. Üst kısımda kendi etrafında dönüp katlarak boğum yapması halinde faydadan çok bacağa zarar verecektir. Toplar damarların tıkanmasına yol açarak bacak kan dolaşımını bozar ve bacağın şişmesine yol açar. Şişen bir bacakta ağrı olur, fizik tedavi zorlaşır, enfeksiyon riski artar ve yara iyileşmesi zorlaşır.
Pansumanı Kimler Yapmalıdır?
Pansuman genellikle tecrübeli sağlık personelleri tarafından yapılır. Ancak, evde bakım durumunda, bir sağlık eğitim almış bir bakıcı veya hemşire de pansumanı yapabilir.
Pansuman yapacak kişi steril eldiven takmalı ve hijyen kurallarına dikkat etmelidir.
Yarada Kanama veya Akıntı Olabilir mi? Morlukların oluşması Normal mi?
Ameliyat sonrası dönemde hafif kanama veya sızıntı normal olabilir. Dizde şişlik ameliyat sonrası ortalama 3-6 ay arasında sürer. Ancak, şiddetli kanama veya sürekli kanama varsa hemen bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.
Akıntı ve kanama olması halinde dizi bükmeyiniz ve egzersizlere ara veriniz. Özellikle kanama olması halinde kan sulandırıcıları bize danışarak kesebilir veya kullanım sıklığını ve dozunu değiştirebiliriz.
Akıntı ve kanama kesildikten 48 saat sonra kan sulandırıcıları tekrar kullanmaya başlayın.
Yaraya Ne Zaman Su Değebilir ve Duş Ne Zaman Alınabilir?
Ameliyat sonrası dönemde yaranın tam olarak iyileşmesi için belirli bir süre suya dokunmamak gerekebilir. Bu süre cerrahi teknik ve yaranın durumuna göre değişebilir.
Genellikle, dikişler alındıktan sonra (genellikle 2 hafta sonra) yara tamamen iyileşene kadar suya temas etmekten kaçınılmalıdır.
Duş alma konusunda talimatlarımıza uyunuz. Genellikle, yara kısmını koruyacak şekilde biz izin verince duş alabilirsiniz, ancak yaranın doğrudan suya temasını önlemek için dikkatli olmalısınız.
Yara Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Yara bölgesini temiz ve kuru tutun.
Yara bakımı sırasında doktorunuzun önerdiği ilaçları veya kremleri düzenli olarak kullanın.
Yara etrafında kızarıklık, şişlik, ağrı veya kötü koku gibi enfeksiyon belirtileri fark ederseniz, hemen doktorunuza başvurun.
Dikiş Alma Süreçleri ve Morluk/Şişlikler
Dikiş alma süreci yaranın iyileşme sürecine bağlıdır. Genellikle, dikişler 2 hafta sonra alınabilir.
Ameliyat sonrası dönemde morluklar ve şişlikler normaldir. Bunlar zamanla kendiliğinden azalacaktır. Yine de, aşırı şişlik veya ağrı hissederseniz bize danışın.Kemik gözeneklerinden sızan kan cilt altında ilerleyerek geçici geniş morluklara yol açabilir. Genellikle diz iç yan ve baldır ve uyluk bölgelerine yayılabilir. 3-4 hafta içinde düzelmektedir. Endişe edilecek bir durum değildir. Çok olması halinde kan sulandırıcıyı azaltılabilir veya geçici olarak kesebiliriz.
Bu bilgiler genel bir bakış sunar. Ancak, ameliyat sonrası dönemdeki spesifik durumunuz hakkında bizden direkt talimat almanız önemlidir.
f-Diz Protezi Gevşeme
Yapay bir dizin nihayette yetersiz hale gelmesinin ana nedeni metalin veya sementin (kemik çimentosunun) kemikle temasının azalmasıdır. Yapay eklemlerin uzun ömürlü olmasına yönelik çok büyük gelişmeler olmasına rağmen halen eklemlerin çoğu nihayette gevşeyebilmekte ve düzeltici bir ameliyata gerek olmaktadır. Yapay dizin size ortalama kullanım süresi 20-25 yıldır. Birçok kişide daha uzun olmakla birlikte, bazı kişilerde bu süre daha kısa olabilmektedir. Hastalıklı dizinizde olduğu gibi gevşemiş protezin de ağrıya neden olacaktır. Ağrılar başladığı zaman ağrı nedeni olarak protez gevşemesi düşünülüyor ise gevşemiş protezi çevreleyen kemikte aşınma olmaması için kısa zamanda yeniden operasyon yapılmalı ve yeni ve farklı bir protez konulmalıdır.
Protez gevşemesi çeşitli nedenlere bağlı olabilir ve bazı faktörler riskini artırabilir.
Nedenleri:
Mekanik Aşınma ve Yıpranma:
Aşınma: Protez parçalarının zamanla aşınması, özellikle plastik (polietilen) bileşenlerinin aşınması, gevşemeye yol açabilir.
Osteoliz (Kemik Kaybı):
Kemik Rezorpsiyonu: Aşınan parçacıklar vücutta inflamatuar bir yanıt tetikleyebilir, bu da kemik rezorpsiyonuna (kemik kaybı) yol açabilir.
Enfeksiyon:
Periprostetik Enfeksiyon: Protez çevresinde gelişen enfeksiyon, protezin gevşemesine neden olabilir.
Cerrahi Teknik: Protezin yerleştirilmesi sırasında yapılan hatalar, protezin doğru pozisyonda olmamasına ve zamanla gevşemesine neden olabilir.
Hastanın Yaşam Tarzı ve Aktivite Düzeyi:
Yüksek Aktivite Seviyesi: Aşırı veya yoğun fiziksel aktivite, protezin aşınma ve yıpranma hızını artırabilir.
Protezde Ne Sıklıkla Geveşeme Olur?
Diz protezi ameliyatı sonrası protez gevşemesi, modern cerrahi teknikler ve malzemeler sayesinde nadirdir.
Kimlerde Daha Sık Olur:
Yüksek Aktivite Seviyesi: Spor yapma, ağır iş yapma veya fiziksel olarak yoğun aktivitelerde bulunan hastalarda protez gevşeme riski daha yüksektir.
Genç Hastalar: Daha genç ve daha aktif hastalarda protez aşınması ve gevşeme riski daha yüksektir. Genç hastalar protezlerini daha uzun süre kullandıkları için aşınma ve yıpranma süresi artar.
Yaşlı Hastalar: Yaşlı hastalarda ise kemik kalitesi düşebilir ve buna bağlı gevşeme olabilir.
Obezite
Kemik Kalitesi : Kemik yoğunluğunun düşük olması
Önleme ve Yönetim:
Düzenli Kontroller:
Rutin Takip: Ameliyat sonrası düzenli kontroller, protez durumunun izlenmesine yardımcı olur ve erken müdahale olanağı sağlar.
Aktivite Yönetimi:
Düşük Etkili Egzersizler: Yüksek etkili aktivitelerden kaçınarak, düşük etkili egzersizlere yönelmek protez ömrünü uzatabilir.
Sağlıklı Yaşam Tarzı:
Kilo Yönetimi: Sağlıklı bir kiloyu koruyarak eklem üzerine binen yük azaltılabilir.
Enfeksiyon Kontrolü:
Hijyen: Cerrahi sonrası enfeksiyon riskini azaltmak için iyi hijyen ve enfeksiyon belirtilerine karşı dikkatli olmak önemlidir.
g-Anestezi Komplikasyonları
Çoğu cerrahi prosedür öncesi anestezi yapmak gereklidir. Hastaların çok az bir kısmının anestezi ile sorunları olur.Bu sorunlar şunlardır;
Kullanılan ilaçlara reaksiyon verilmes
Diğer sağlık sorunlarınız ile ilişkili problemle
Anesteziye bağlı problemler
Anestezi doktoru ile riskleri ve endişelerinizi ameliyat öncesi konuşabilirsiniz.
Ameliyat sonrası uzun dönemde Antibiyotik Kullanılması Gerekli Mi?
Sizi tedavi eden diğer branş doktorlarının ve diş hekiminizin sizde eklem protezi olduğunu bilmesi çok önemlidir.
• Tüm dental (diş) müdahalelerde; diş çekimi, kanal tedavisi, diş taşı temizliği dahil. • Mide-barsak sistemi veya idrar yollarına yönelik her türlü müdahalede; endoskopi, kolonoskopi, idrar yollarına yönelik kapalı teknik ile yapılan tüm girişimler dahil. • Üst solunum yollarına ait hastalık ve müdahalelerde. • Tüm ciddi enfeksiyonlarda.
Total Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Sık Sorulan Sorular
Hastanede kaç gün kalırım? Ortalama 3 gün.
Yanımda refakatçi kalması gerekir mi? Evet, özellikle ilk günler.
Ameliyat izinin yeri ve büyüklüğü? Yaklaşık 10-12 cm uzunluğunda.
Ameliyat ne kadar sürecek? Yaklaşık olarak 1 ½-2 saat.
Protez neden imal edilmiştir? Metal ve plastik (polietilen).
Güvenlik alarmlarının çalmasına neden olur mu? Evet, özellikle birden fazla eklemde protez varsa. Havaalanları gibi ileri teknoloji ile kontrol yapılan yerlerde bu durum daha sık olur.Bunun için size güvenlik geçiş kartı veya raporu verilecektir.
Ameliyat sonrası hemen yatağıma gelir miyim? Çoğu kez evet; ancak bazen gözlem amacı ile ara yoğun bakımda bir gece kalmanız gerekebilir.
Ne kadar süre dikkat etmem gerekir? En az 6 hafta. Daha detaylı bilgi poliklinik kontrollerinde size söylenecektir; kontrol röntgenlerinde, fizik tedavisine ve aktivite durumunuza göre karar verilecektir.
Ne zaman araba kullanabilirim? Önerilen 6 hafta araba kullanılmamasıdır. Ancak çok gerekli ise ve otomatik vitesli bir araba kullanacak iseniz ve sol dizinden ameliyat olmuş iseniz ameliyattan 2 hafta sonra eğer izin verirsek araba kullanabilirsiniz
Ne zaman yıkanabilirim? Dikişleriniz aldıktan 24 saat sonra. Dikişler genellikle ameliyattan 12-14 gün sonra alınır.
Hastaneden Taburcu Olduktan Sonra Ne Zaman Kontrollere Gelmeliyim ?
İlk kontrolünüz taburcu olduktan bir hafta sonradır; pansumanız değiştirilip yaranızın durumu değerlendirilecektir. Takip eden hafta ikinci kontrolünüz yapılıp dikişleriniz alınacaktır. Takiben 6. haftada, 6. ayda, 1. yılda ve 2.yılda kontrolleriniz yapılacaktır; muayene edilip kontrol röntgenleri çekilecektir. İkinci yıldaki kontrolünüzden sonra her yılda bir kontrole geleceksiniz.
Ameliyat Sonrası Acil Doktora Ne Zaman Başvurmalıyım?
Ameliyat yerinde kızarıklık, şişlik ve ya akıntı.
Bir günden uzun süren açıklanamayan ateş (38º C üstü) veya titreme.
Ağrı kesicilerle geçmeyen şiddetli diz ağrısı.
Uyluk ve ya baldırda ani gelişen şişlik.
Fizik Tedavi Öncesi Evde Dikkat Edilmesi Gereken Hareketler, Önlemler ve Hazırlıklar Nelerdir?
Ameliyat sonrası muhtemelen dinlemek istiyor olsanız da erken hareket çok önemlidir. Ameliyat sonrası uyluk ön grup kasların kuvvetlendirilmesi gerekir. Sizi bu konuda teşvik edeceğiz ve sizin uyumunuz ile birlikte egzersiz programı başlatılır. Egzersizlere ruhen ve bedenen katılmalısınız. Bu konuda cesaretli, istekli ve katılımcı olmalısınız. Nazlı, isteksiz olma sizin normale dönüşünüzü geciktirecek ve yakınlarınızda da bir süre sonra psikolojik yorgunluk meydana getirecektir. Bizim talimatlarımıza mutlaka uyunuz ve korkmadan uygulayınız. Uyumlu hastalar ile mükemmel başarılar elde edilmektedir. Dostlar hasta görsün yan gelip yatan modunda hasta değil, aktif, dinamik, istekli, cesaretli bir hasta olmanızı istiyoruz. Çünkü farkı siz kendinizde siz uygulayarak yapacaksınız. Biz size gerek psikolojik motivasyon ve cesaretlendirme konusunda gerekli desteği fazlası ile vereceğiz. Korkularınızın yersiz olduğunu göreceksiniz.
Ev Aktiviteleri - Hareket
Muhtemelen evde birkaç hafta birinin yardımına ihtiyaç vardır. Yardımcınız yoksa geçici bir rehabilitasyon merkezinde kalabilirsiniz. Evde bir takım düzenlemeler size yardımcı olacaktır;
Eğer 2 katlı bir eviniz varsa yatak odanızın alt katta olması daha iyi olacaktır.
Ameliyat sonrası hareket edebilirsiniz. Ameliyattan birgün sonra yürüteç ile ayağa kalkıp yürüyebilirsiniz. Yürümeden önce yaklaşık 5-10 dakika yatak kenarında oturunuz. Bulantı, kusma, baş dönmesi, gözlerde kararma yok ise yürüteç ile ayağa kalkabilirsiniz. İlk günler mutlaka yanınızda, sağınızda ve solunuzda birer kişi olmalıdır. İlk kalkış ve yürüme hastanede odanızda olacaktır. Bu konuda size yardımcı olup bilgi ve cesaret vereceğiz. Kendinize güvenmeli ve cesaretli olmalısınız.
Yürüteç genellikle 2-4 hafta kullanılmaktadır. Fakat kendinizi yürüteç ve ya baston ile bütünleştirmeyiniz. Ağrınız azaldıkça bırakma hedefi içinde olmalısınız. Birçok hastamız 2-3 hafta içinde desteksiz, cihazsız yürümeyi başarmaktır. Ameliyat öncesi yürüteç kullanma konusunda bilgilenmek,, alıştırma ve deneme yapmanızda fayda var.
Hastanede ve evde her 3-4 saatte bir kısa mesafeli 5-10 dakikalık yürüyüşler yapabilirsiniz.
Ameliyattan sonra düşmemeye özen gösteriniz. Yürümeye başlamada ve yürüme esnasında aceleci olmayın. Yürürken yürütece ve ayak uçlarına değil önünüze bakınız. Yoksa baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Düşme sonrası protez çevresinde kırıklar oluşabilir.
Yerdeki kilimleri kaldırın ve büyük halıların kenarlarını takılmamak için koli bandı ile zemine yapıştırın.
Yürüyüş alanlarındaki mobilyaları, elektrik ve telefon kablolarını kaldırın.
Evin içindeki merdivenlere trabzan taktırın.
Acil durumlarda ulaşılacak telefon numaralarını telefonun üzerine yazın. Tercihen telsiz telefon kullanın.
Karanlık koridorlara gece lambası koyun ve gece tuvalete kalkarken el feneri kullanın.
Banyo ve tuvalete güvenlik barları veya destek alabileceğiniz aparatlar monte ettirin.
Duş sandalyesi ve tuvalet ihtiyacı için klozet kullanılmalıdır. Bazı evlerde klozet alçak olup yükseltici kullanmak gerekebilir.
Yemek masasında yemek yiyiniz
Ayakkabı giymek için uzun saplı ayakkabı çekeceği kullanın.
Ayrıca sadece ilk haftalarla sınırlı, çorap giymek için çorap giydirme aparatı da kullanabilirsiniz.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Egzersizler Nelerdir?
Ameliyat sonrası bacak kan akımını artırmak ve pıhtı oluşumunu engellemek için yatak egzersizleri öğretilir. Özellikle düz bacak kaldırma, ayak bilek pompalama ile pasif diz germe egzersizleri önemlidir.
Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.
Fizik tedavi programı genellikle ameliyatın hemen ardından başlar ve birkaç ay boyunca devam eder. Aşamalı egzersiz programı, hastanın iyileşme sürecine göre belirli aşamalara ayrılmıştır.
Ameliyat Sonrası ilk Hafta
Amaç:
Ağrıyı ve şişliği azaltmak. Özellikle ilk 2 hafta şişlik fazla oluyor ve egzersizlerde dizi bükerken çok zorlamamalısınız. Ağrıyı tolere ettiğiniz dereceye kadar dizinizi bükünüz. Şiddetli ağrıdan sonra zorlamayınız. Fakat hafif ağrılarınız olacaktır. Tolere edilebilirlik düzeyi egzersiz düzeyinizi belirlemelidir. Diz bükmeyi kendiniz yapmalısınız. Fizik tedavide çok ağrınız oluyorsa 1 saat öncesinde ağrı kesici alabilirsiniz. Başkasının bükmesine izin vermeyiniz.
Egzersizler ile diziniz şişebilir. Endişe etmeyiniz. Şişliklerin inmesi için buz uygulaması çok önemlidir. Şİşlik çok olursa egzersizleri azaltın veya ara veriniz. Bacağınızı yüksekte tutunuz. Ayaklarına altına yastık koyup yükselte bilirsiniz. Fakat diz altında yastık koyarak dizinizi uzun süre bükülü tutmayınız. Bu durum diz arkası adalelerin kısalmasına yol açar. Bu durum yürüyüşünüzü zorlaştıracaktır.
Diz hareket açıklığını artırmak
Kas gücünü korumak
Egzersizler:
Ayak Bileği Pompalama
Quadriceps Kasılması
Diz Bükme
1-2 Hafta
Hedefler:
Hareket açıklığını artırmak
Dolaşımı iyileştirmek
Ağrı kontrolü sağlamak
İlk 2 haftayı evde geçirmenizi istiyoruz.
Egzersizler:
Diz Kaydırma
Düz Bacak Kaldırma
Diz Bükme ve Düzeltme
2-6 Hafta
Hedefler:
Kas gücünü ve dayanıklılığını artırmak
Hareket açıklığını ve fonksiyonel yetenekleri geliştirmek. Dizinizi daha fazla bükmelisiniz. Zamanla ve gün ve gün dizinizi daha fazla bükebildiğinizi göreceksiniz.
Ağrılarınız azaldığında yürüteci artık yavaş yavaş bırakabilirsiniz.
Dizin alt ve yan kısımlarına ödemlerin dağılması için masaj yapınız. Ayrıca dokuların yumuşaması ve esnemesine yardımcı olacaktır. Masaj sonrası yaraya sürememek kaydı ile dizin yanları ve arkasına artık Voltaren Emulgel i günde 2 kere sürebilirsiniz.
Dizinize asla sıcak uygulaması yapmayın sıcaklık veren kremlerde sürmeyiniz.
Egzersizler:
Mini Squat
Adım Egzersizleri
Diz Bükme ve Düzeltme
Yana Bacak Kaldırma
6-12 Hafta
Hedefler:
Fonksiyonel hareketleri geri kazanmak. Eklem hareket açıklığını artırırken artık kasları dahada güçlendirme dönemine girdiniz.
Uzun süreli ve ağrısız yürüme kas gücünüze bağlıdır. 6 ay boyunca güçlendirmeye devam edeceğiz.
Ameliyat sonrası bir yıl dizde bazen ödem ve hafif kızarmak olabilir. Yara dudakları eski cilt rengine dönmesi zaman alacaktır. Endişe etmeyiniz.
Kas gücünü ve dengeyi artırmak
Egzersizler:
Diz Üzerinde Yürüme
Tek Bacak Denge Egzersizi
3-6 Ay
Hedefler:
Fonksiyonel ve günlük aktiviteleri tam olarak geri kazanmak
Kas gücü ve dayanıklılığı maksimum seviyeye çıkarmak
Egzersizler:
Yürüme
Yüzme
Gelişmiş Denge ve Güç Egzersizleri
6 Ay ve Sonrası
Hedefler:
Normal aktivitelere tam dönüş
Spor ve diğer fiziksel aktivitelerde yer almak
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Egzersiz Sıklığı ve Süresi Ne Kadardır?
İlk 6 Hafta: Günde 3 kez kısa süreli (15 dakika) egzersizler.
6-12 Hafta: Haftada 4 kez, her seferinde 20 dakika egzersiz.
3-6 Ay: Haftada 4 kez, her seferinde 30 dakika egzersiz.
6 Ay ve Sonrası: Haftada 2 kez, 45 dakika
Her hastanın iyileşme süreci farklı olacağından, bireysel ihtiyaçlara göre egzersiz programı ayarlanmalıdır. Ayrıca, herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktor veya fizyoterapist ile görüşmek önemlidir.
Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz yapmanız önerilmektedir. Doktorunuz aşağıdaki egzersizlerden size uygun olanlarını önerecektir.
Ameliyat Sonrası Erken Dönem Egzersizleri
Bu egzersizler ile bacak ve ayaklarınızdaki kan dolaşımı arttırarak kan pıhtısı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Bu hareketler aynı zamanda kas kuvvetini arttırmada ve kalça hareketlerinin düzeltilmesinde de önemlidir. Bu hareketlere ameliyattan hemen sonra kendinize gelir gelmez başlayabilirsiniz. Başlangıçta zor gelebilen bu hareketler iyileşmenizi hızlandıracak ve ameliyat sonrası ağrınızı azaltacaktır. Bu hareketleri sırt üstü uzanırken ve bacaklarınız 15- 20 cm ayrık halde yapmalısınız.
Ayak Bileği Pompası Ayağınızı yavaşça aşağı bastırıp yukarıya çekin. Bu egzersizi her 5-10 dakikada bir birkaç kez tekrarlayın. Bu egzersize ameliyattan hemen sonra başlayıp tamamen iyileşene kadar yapabilirsiniz.
Ayak Bileği Döndürmesi Ayağınızı, ayak bileğinden içe ve dışa doğru döndürün. Bu hareketi günde 3-4 defa 10 kez tekrar edin.Aşağıdaki üç egzersizi günde 3-4 defa 10 kez tekrar edin.
Oturur Pozisyonda Destekli Diz Bükme Sağlam ayak desteği ile ameliyatlı diz bükülüp düz hale getiren tekrarlı hareketler yapılır. Her zorlamada 10 saniye tut ve gün boyunca yorulana kadar yap.
Oturur Pozisyonda Desteksiz Diz Bükme Diğer ayağı olmaksızın ameliyatlı dizin kendi kuvveti ile diz bükme hareketleri yapılır. Her zorlamada 10 saniye tut ve gün boyunca yorulana kadar yap.
Yatak Destekli Diz Bükme Topuğunuzu kalçanıza doru kaydırarak dizinizi kırın ve topuğunuzun yataktan kaldırmayın. Dizinizin içeriye doru dönmesine izin vermeyin
Kalça Kasma Kaba etlerini kasıp 5' e kadar sayın.
Açma Egzersizi Bacağınızı dışarıya doğru açabildiğinizce açıp tekrar kapatın.
Uyluk Set Egzersizi Uyluk kasınızı kasarak dizinizi yatağa bastırın ve 5-10 sn basılı tutun. Bu egzersizi 10 defa 10 dakikalık periyotlar ile uyluk kasınız yorulana kadar yapın
Düz Bacak Kaldırma Uyluğunuzu, dizinizin arkası yatağa tamamen değecek şekilde kasın ve topuğunuz yataktan 5- 10 cm yukarıya kalkacak şekilde bacağınızı kaldırıp 10 sn tutup yavaşça indirin. Bu egzersizi 10 defa 10 dakikalık periyotlar ile uyluk kasınız yorulana kadar yapın.
Havlu veya Çarşaf Yardımlı Dizi Tam Kırma Yardım ile diz tam büküme zorlanır. Her zorlamada 10 saniye tut ve gün boyunca yorulana kadar yap.
Ayakta Durarak Yapılan Egzersizler
Ameliyatınızdan kısa süre (1-2 gün) sonra ayağa kalkabilir hale geleceksiniz. İlk ayağa kalkışlarınızda biraz başınız dönebileceği için yardım ile ayağa kaldırılacaksınız. Aşağıdaki egzersizleri sert bir zeminde yapmalısınız.
Aşağıdaki egzersizleri günde 3-4 defa 10 kez tekrar edin.
Ayakta Diz Kaldırma Ameliyatlı bacağınızı gövdenize doğru kaldırın ve 2-3 sn tutup indirin. Dizinizi, el bileğinizden daha yukarıya kaldırmayın.
Ayakta Yana Kalça Açma Kalça, diz ve ayağınızı aynı hizaya getirin. Gövdenizi dik tutun. Diziniz gergin halde iken bacağınızı yan tarafa doğru açın. Bacağınızı yavaşça yerine alın ve ayak tabanınız yere tekrar bassın.
Ayakta Arkaya Kalça Açma Ameliyatlı bacağınızı geriye doğru yavaşça kaldırın; 3-4 sn tutup bacağınızı yavaşça yerine alın ve ayak tabanınız yere tekrar basın.
Yürüme ve Erken Dönem Aktiviteler
Ameliyatınızdan kısa süre sonra hastanede kısa mesafe yürüyüşleri ve hafif (kolay) günlük aktiviteler yapacaksınız. Bu erken dönem aktiviteler kalçanızı kuvvetlendirip iyileşmenizi hızlandıracaktır.
Yürüteç ile Yürüme - Tam Yük Verme
Ayağa kalkıp gövdenizi dik hale getirin ve yürütecinizden destek alarak dengeli bir şekilde durun. Yürütecinizi ileriye doğru 15- 20 cm hareket ettirin. Daha sonra, ameliyatlı bacağınızı kaldırarak adım atın; önce topuğunuzu sonra ayak tabanınızı ve parmaklarınızı yere basın. Adımınız esnasında diziniz ve ayak bileğiniz bükülecek ve ayağınız yere basacaktır. Sonra diğer bacağınızı atın. Aynı işlemi tekrarlayarak yürümeye devam edin. Unutmayın, her seferinde önce topuğunuz sonra ayak tabanınız ve en son parmaklarınız yere temas etmelidir. Mümkün oldukça nazik yürümeye çalışın; acele etmeyin. Kas kuvvetiniz ve kondisyonunuz arttıkça daha fazla yürüyün. Yavaş yavaş ameliyatlı bacağınıza daha fazla ağırlık verir hale geleceksiniz.
Baston veya Koltuk Değneği ile Yürüme
Ameliyattan sonra ilk birkaç hafta dengenizi sağlamak için yürüteç kullandıktan sonra denge ve kas gücünüzü tam sağlayana kadar birkaç hafta daha baston veya koltuk değneği kullanmanız gerekebilir. Koltuk değneği veya bastonu ameliyat olduğunuz kalçanın karşı tarafındaki kolunuz ile tutmalısınız
Merdiven İnip-Çıkma
Merdiven inip-çıkma hem esneklik hem güç gerektiren bir işlemdir. Başlangıçta, tırabzandan destek almalı ve her defasında bir adım atmalısınız. Merdiven çıkarken ilk önce sağlam bacağınızı inerken ise ilk önce ameliyatlı bacağınızı atın("iyi ile çık - kötü ile in")
Cinsel İlişkiye Ne Zaman Başlanabilir?
Genel olarak, diz protezi ameliyatı sonrası ilk 6-8 hafta boyunca eklemin iyileşmesi için cinsel aktivitelerden kaçınılması önerilir.
İyileşme Süreci: Her bireyin iyileşme süreci farklıdır. Ağrının azalması, dizin hareket kabiliyetinin artması ve genel iyilik hali cinsel aktiviteye ne zaman başlanabileceğini belirlemede önemli faktörlerdir.
Güvenli Pozisyonlar
Cinsel ilişki sırasında diz protezinin zarar görmemesi ve ağrı hissedilmemesi için aşağıdaki pozisyonlar tercih edilebilir:
Sırt Üstü Yatmak (Misyoner Pozisyonu): Ameliyat olan kişi sırt üstü yatarken partneri üstte olacak şekilde ilişkiye girilebilir. Bu pozisyon, dizin fazla zorlanmamasını sağlar. Bacaklarınızın altına yastık koyarak dizlerinizi hafifçe desteklemek rahatlık sağlayabilir.
Yan Yatma (Spoon Pozisyonu): Her iki partner de yan yana yatarken ameliyat olan kişi üstte veya altta olabilir. Bu pozisyon, dizin fazla bükülmesini engeller ve daha az stres yaratır. Dizleri hafifçe bükerek rahat bir pozisyon bulun.
Genel Tavsiyeler
Ağrı ve Rahatsızlık: Cinsel ilişki sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederseniz, hemen durun ağrı, dizde aşırı zorlanma veya yanlış pozisyon belirtisi olabilir.
İletişim: Partnerinizle açık iletişim kurarak, rahatsızlık hissettiğinizde durmasını veya pozisyon değiştirmesini isteyin. İyileşme sürecinde sabırlı ve anlayışlı olmak önemlidir.
Yardımcı Ekipman: Dizinizin altına koyabileceğiniz yastıklar veya destekler kullanarak daha rahat pozisyonlar bulabilirsiniz. Bu, dizin bükülmesini ve zorlanmasını önler.
Yavaş Başlamak: lk başta daha yavaş ve kontrollü hareketlerle başlayın. Zamanla dizinizin dayanıklılığını ve esnekliğini artırabilirsiniz.
Diz Protezi sonrası MR Çekilebilir Mi?
Evet Çekilebilir. Hiçbir mahsuru yoktur.
Ameliyat Sonrası Ne Zaman Araç Kullanabilir ve Seyahat Edebilirim?
Diz protezi ameliyatı sonrası arabaya binme, araç kullanma, uçak veya otobüs ile seyahat etme gibi aktiviteler dikkatli planlanmalı ve bizim tavsiyelerimize göre yapılmalıdır.
Arabaya Binme
İlk 6 Hafta: Arabaya binerken ve inerken yardım alın.
Yüksek Araç Tercihi: Mümkünse yüksek bir araç kullanın, bu dize daha az baskı yapar. Aracın ön kısmı daha geniş ve binmesi daha kolaydır. Alçak araçlarda ayarlarından koltuğu yükseltiniz.
Diz Pozisyonu: Binerken dizinizi fazla bükmemeye çalışın. Dizinizi öne doğru uzatarak bindiğinizden emin olun.
ilk ay uzun süreli yolculuk yapmayın. 2-3 saati geçmemesi iyi olur.
6 Hafta Sonrası: Kendi başınıza arabaya binmeyi deneyebilirsiniz, ancak dizinizi zorlamadan yapın.
Araç Kullanma
İlk 4-6 Hafta: Araç Kullanmaktan Kaçının: Bu süre zarfında araç kullanmaktan kaçının, çünkü refleksleriniz ve diz kontrolünüz tam olarak iyileşmemiş olabilir.
6 Hafta Sonrası:
Doktor Onayı: Araç kullanmaya başlamadan önce bizden onay alınız.
Refleks Testi: Dizinizin kontrolü ve reflekslerinizi test edin.
Kısa Sürüşler: İlk olarak kısa mesafeler sürün ve kendinizi rahat hissedip hissetmediğinizi gözlemleyin.
Diz Protezi Sonrası Uçak veya Otobüs ile Seyahat
İlk 1-2 Hafta: Uçakla seyahat etmekten kaçının. Eğer acil bir uçuş gerekiyorsa, bizden tıbbi onay alın ve havayolu şirketine durumu bildirin. Onay kağıdı olmadan sizi uçağa almayabilirler.
3-4 Hafta Sonrası:Uçuş sırasında kan dolaşımını sağlamak için düzenli olarak bacaklarınızı hareket ettirin. Basınç çorapları veya diz destekleri kullanın.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Otobüs ile Seyahat
İlk 2-4 Hafta: Uzun otobüs seyahatlerinden kaçının. Kısa mesafeli seyahatlerde dizi sık sık hareket ettirin.
4 Hafta Sonrası:Otobüs seyahati sırasında düzenli olarak bacaklarınızı hareket ettirin.Otobüste rahat ve geniş bir koltuk tercih edin. Mümkünse koridorda oturun, böylece dizinizi uzatabilirsiniz.
Genel Öneriler
Yara Bakımı: Seyahat öncesinde ve sırasında ameliyat bölgesinin hijyenine dikkat edin.
Ağrı Kesiciler: Seyahat öncesi ağrı kesici ilaçları yanınıza alın ve gerektiğinde kullanın.
Diz Bandajı veya Destek: Diz protezi üzerine destekleyici bandaj veya ortopedik destek kullanın.
Hafif Egzersiz: Uzun seyahatlerde kan dolaşımını artırmak için hafif egzersizler yapın.
Doktor Onayı: Her türlü seyahatten önce bize danışın ve önerilerimizi dikkate alın.
ÖZET OLARAK DİZ PROTEZİ AMELİYATI SONRASI YAPILMAMASI GEREKENLER….
Bacaklarınızı, dizlerinizi veya ayak bileklerinizi çaprazlamayın.
Alçak sandalyelere, taburelere veya alaturka (yer) tuvaletlere oturmayın.
Güvenli olduğu söylenene kadar araç kulla nmayın. Genellikle bu, arabanızda rahatça oturabileceğiniz ve acil durumda güvenli bir şekilde durabildiğiniz 6 hafta sonrasıdır.
Ağır kaldırma, ev işi veya bahçe işleri yapmayın. Çömelerek iş yapmayınız.
Yürüteci doktorunuz söyleyene kadar kullanmayı bırakmayın.
Aktivitelerinizi yavaşça artırın.
Doktorunuz söyleyene kadar işe veya spor aktivitelerine dönmeyin.
İlk 4 hafta boyunca banyo veya duşa girmeye çalışmayın çünkü düşme riski vardır.
Key Words : Diz Protezi, Diz Kireçlenmesi, Diz protezi ameliyatı,protez çeşitleri,diz protez sonrası sonrası kasılmalar,Ameliyat Şart mı?
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.