Boyun omurlarından köken alıp ele kadar uzanan ulnar, median ve radial isimli üç adet ana sinir vardır.En sık dirsek bölgesinde yer alan kubital tünelde sıkışmaktadır. Nadiren bileğinde de sıkışma meydana gelebilir.Kubital tünel sendromu, ulnar sinirin dirsek bölgesinde sıkışması veya irritasyonuna verilen isimdir.Ulnar sinirin sıkışması sonucu dirsek, el bileği ve parmaklarda uyuşma ve ağrı meydana gelir.
Dirsek bölgesinde, iç tarafta yer alan kemik çıkıntısına medial epikondil denir.Medial epikondilin arkasında kubital tünel yer almaktadır ve içinden ulnar sinir geçmektedir. Elimizi medial epikondile yerleştirdiğimizde tünelden geçen sinir parmak uçlarıyla çok rahat hissedilebilir. Çünkü cildin hemen altında yeralmaktadır.
Dirseğin altı veya ön kol ile bilek arasında, ulnar sinir kasların içinde seyir etmektedir. El bileğine yakın bölgede guyon kanalı isimli ikinci tünelden geçerek serçe ve yüzük parmaklarında sonlanmaktadır. Ulnar sinir serçe ve yüzük parmakların hareketini sağlar ve his duyusunu alır.
Sebepler
Kubital tünel sendromunun nedeni kesin olarak bilinmektedir. Dirsek geçiş bölgesinde tünel dar ve yumuşak doku koruması azdır. Yaygın görülen sıkışma nedenleri;
Şikayetleriniz ve sonra tıbbı geçmişiniz sorgulandıktan sonra doktorunuz fiziki muayenenizi yapacaktır.
Teşhis için özel testler;
Röntgen: Kireçlenme, kemik çıkıntılar hakkında detaylı bilgi verir. Ayırıcı tanı açısından önemlidir.
MR:Dirsek bölgesinde yer alan yumuşak dokular hakkında net bilgi verir.
EMG: Sinirler elektrik kabloları gibidir. EMG sinir sıkışmalarında sinir ileti hızını, fonksiyonunu ve sıkışmasını değerlendiren çok kıymetli bir testdir. Mutlaka yaptırılmalıdır.
Başlangıç dönemlerinde cerrahi olmayan yöntemler uygulanmalıdır. Fakat bu yöntemlere yanıt vermeyen hastalara cerrahi planlanmalıdır.
Eğer yukarıdaki yöntemler ile yanıt alınamaz, sıkışma ciddi düzeyde ve kaslarda erime başlarsa mutlaka cerrahi olarak gevşetme yapılmalı ve ulnar sinir rahatlatılmalıdır. Çeşitli ameliyat yöntemleri vardır. Doktorunuz sizinle birlikte karar verecektir. Cerrahi yöntemler;
Gevşetme: Kubital tünelin çatışını oluşturan bağ dokusu kesilerek gevşetilir. Yaygın kullanılan bir yöntemdir.
Ulnar sinirin ön tarafa taşınması: Bu ameliyat anterior transpozisyon olarak isimlendirilir. Bu ameliyat gevşetme ameliyatı ile birlikte sık yapılır. Sinir tünelden alınır ve medial epikondilin ön tarafına taşınır. Bu sayede sinirin gerginliğini azalmaktadır. Sinir cilt ve yağ tabakasının altında yer alan kasların üstüne, içine veya kasların altına transfer edilebilir.
Medial Epikondilektomi: Kubital tünelin yer aldığı iç kemik çıkıntısı yani medial epikondil kemik kesimi ile çıkartılır. Bu durumda tünel ortadan kalkar ve sinir öne dogru yer değiştirir.
Seçilen cerrahi yönteme göre degişmektedir. Ameliyat sonrası dirsek birkaç hafta için atele alınır. Kas altı ve dirsek önü transferlerinde iyileşme 3-6 hafta arasında değişmektedir. Bu süre sonunda gerdirme, güçlendirme ve eklem hareket açıklığını artırmak için egzersizlere başlanır.
Ameliyat sonuçları genellikle başarılı ve günlük aktivitelere dönüş mükemmeldir. Akademik çalışmalarda tüm cerrahi yöntemelerin sonuçları birbirine benzer bulunmuştur. Fakat geç kalınmış, ciddi düzeyde sıkışma ve kas erimesi olan hastalarda cerrahi başarı oranı düşmektedir. Erken tanı ve tedavi cerrahinin başarısını belirleyen en önemli faktördür. Ameliyat sonrası normal hayat dönüş, hastanın önerilere riayet etmesi ile paralelik göstermektedir.
Doç.Dr.Tahir Mutlu DUYMUŞ
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Key Words: Kubital tünel sendromu, ulnar sinir sıkışması, elllerde uyuşma, dirsek ağrısı, kol ağrısı, kollarda uyuşma, dirsekte sinir sıkışması, ulnar sinir sıkışmasının tedavisi, sinir sıkışması ameliyatı, sinir sıkışması tedavisi, lokal kortizon tedavisi, medial epikondilektomi, sinir sıkışması gevşetme ameliyatı, ulnar sinirin öne transferi, anterior transpozisyon ameliyatı, ulnar sinir sıkışması tedavi sonuçları