Uyluk Kas Gerilmeleri

Giriş

Uylukta kas gerilmesi çok yaygın olarak görülür. Özellikle sportif faaliyetlerde bulunanlarda sıktır. Uylukta 3 ana kas grubu vardır. Arkada hamstring, iç yanda adduktor, ön tarafta ise quadriceps kasları bulunur ve bunlar uyluk (femur) kemiği boyunca uzanırlar. Quadriceps kası bacağı uzunlamasına uzatır, hamstring dizin bükülmesini sağlar ve adduktor ise iki dizin birbirine yanaşması ve değmesini sağlar.


Uyluk kas gerilmesiUyluk kas gerilmesi


Özellikle quadriceps ve hamstringler kalça ve diz ekleminde iki major ana kas olması nedeniyle kas gerilmesi ve yaralanmalarında risk altındadırlar


Uyluk kas gerilmesiUyluk kas gerilmesi


Bu kaslar basketbol, futbol gibi yüksek hızlı sportif faaliyetlerde sık yaralanır.


Uyluk kas gerilmesiUyluk kas gerilmesi

Klinik Bulgular

Hastalar genellikle ani olarak kasta bir yırtılma hissi tanımlaması yaparlar. İnce damarların da yırtılmasına bağlı olarak morarma, şişme ve dokunmak ile hassasiyet oluşur.

Genellikle kaslarda sadece gerilme olur ve bazen de yırtılması söz konusudur. Bu durumlar ağrı ve hassasiyet oluşturur.

Teşhis

Ağrılı ve hassas noktalar muayene edilir ve incinme hikâyesi hekim tarafından sorgulanır. Kopma kırığı veya şüpheli kırık durumunda röntgen çekilir. Gerilmenin sınıflaması yaralanma derecesine göredir. Derece 1 hafif ve hızlı ve çabuk olarak iyileşir, derece üç ise ciddi ve iyileşmesi birkaç ayı bulabilir.

MRI;Yumuşak doku yaralanmasını daha detaylı gösteren faydalı bir yöntemdir.


Risk Faktörleri

Bir çok faktör vardır;

  • Kas Sertliği; Kas sertliği veya elastikiyet kaybı düzenli spor yapmayanlarda sıktır. Sporcular yıllar içinde düzenli germe egzersizleri ile kas elastikiyetini artırırlar.
  • Kas Dengesi; Bir kas grubu karşıt kas grubundan daha güçlü oldugunda kaslar arası dengesizlik ve gerginlik meydana gelir. Bu en sık hamstring kasları ile uyluk ön grup(quadriceps kasları) kasları arasıda olur. Quadriceps kası genellikle çok güçlü olduğu için hızlı ve yüksek enerjili aktivitelerde hamstringler gerilir ve erken yorulur.
  • Düşük Hayat Kalitesi; Kaslar zayıf ve performasının düşük olması, sedanter yaşam.
  • Kas Yorgunluğu ve Yaralanma; Yorgunluk kaslarda enerji kullanım kapasitesini azaltır.
  • Aktivite Seçimi; Herkes hamstringleri zorlayabilir fakat özellikle bazı meslek grupları risk altındadır;
  • Futbol, basketbol, atletler
  • Dansçılar
  • Eski sporcular ve ani aktivite
  • Ergen atletler

Ergenlerde hamstring gerilmesi sık görülür çünkü kas kemik büyüme oranı eşit degildir. Büyüme atagı sırasında kemikler kaslardan daha hızlı büyür ve kaslarda hafif gerginlik oluşur. Ani sıçrama ve hareket gergin kaslarda çekme meydana getirir.


Tedavi

Tedavi yaralanmanın şiddetine ve tipine göre değişir.

Bir çok kas gerilmesi veya çekmesi basit bir yöntem ile iyileşir. BUZ, BANDAJ, YÜKSELTME, İSTİRAHAT. Bu protokol spor yaralanmalarında altın protokol olup çok efektiftir.

Kas yük vermeme ve istirahat önemlidir. Buz genellik bandaj üzerinden (asla direk cilde uygulama!) 20 dk ve günde birçok kez uygula. Şişmeyi ve agrıyı azaltmak için bacagı kalp seviyesinin üstünde tut.

İmmobilizasyon; Bunu bir sabit dizlik ile sağlamak mümkündür. Dizi sabitlemek iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Fizik Tedavi; ağrı ve şişlik azaldığında kas güçlendirme ve gerdirme agzersizleri verilir. Bu program yavaş ve tedrici olarak yogunlaştırılır.

 

 Önemli Uyarılar!!!

  • Sportif aktivite öncesi ısınma amaçlı antremanlar yapmalısın
  • Gerdirme egzersizleri yapılmalıdır, yavaş ve sürekli
  • Yaşına ve aktivite seviyene göre düzenli egzersizler yapılmalıdır
  • Kas hacmini ve gücünü protein, vitamin ve kollegenler ile arttırın.
  • Yaralanma olduysa iyilşene kadar dinlenmelisin ve sonrasında güçlendirme ile gerdirme egzersiz programı almalısınız. İyileşme hafif yaralanmalarda birkaç hafta iken ciddi yaralanmalarda 6 ayı bulabilir.

 

 

Op.Dr.Tahir Mutlu Duymuş
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

 

Key Words : Uyluk kas gerilmesi, uyluk kas gerilmesi, kas çekmesi, kas yırtılması, kasık çekmesi, kasık ağrısı

Kemik ve Eklem Hastalıkları Bone & Joint Diseases

Doç.Dr.Tahir Mutlu Duymuş Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı