Radius Başı Kırıkları

Sıklıkla el üzerine düşmelerde görülür. İndirek kırılmalar şeklindedir. Radius başı dirsek eklemi ile ilgili bir kemiktir. Ön kolun kendi ekseni etrafında dönmesine yardımcı olur.

Radius Başı Kırıkları

Radius başı yukarıda ki resimde radial head olarak geçmektedir.


Sebepler

Radius başı kırıkları yaygın olarak görülür. Dirsek kırıkları içinde ortalama %20 olarak görülür. Erkeklerde bayanlardan daha sık görülür ve 30-40 yaş arasında daha sık görülür.

Radius başı çıkığı ortalama %10 oranında kırıkla birlikte gözükebilir.

  • Klinik Şikâyetleri
  • Dirsek dış kenarında ağrı
  • Dirsek ekleminde şişme

Dirsek eklemini açma ve ön kolu kendi ekseni etrafında çevirme çok ağrılıdır.

Aşağıdaki resimde farklı radius başı kırıkları görüntülenmektedir;

Radius Başı Kırıkları


Tedavi

Kırıklar kendi içinde deplasmanına ve ya ayrışmasına göre 3'e ayrılır;

Tip I kırıklar : Çatlak tarzında, genellikle çok küçük kırıklardır. Bazen röntgende görülmeyebilir. Uzun kol atel ile birkaç haftalık takip yeterlidir.

Radius Başı Kırıkları


Tip II Kırıklar : Ayrışma daha fazladır. Küçük parçalar ameliyatla alınabilir. Kırık biraz büyükse pin ve ya vida ile sabitlenebilir. Bağ yırtığı varsa tamir edilebilir.

 

 

 

 


Radius Başı Kırıkları


Tip III Kırık : Çok parçalı kırıklar şeklinde olabilir ve beraberinde bağ yaralanması olabilir. Cerrahi de küçük kırık parçalarını her zaman kaldırmak gerekir ve bağ tamiri gerekir. Erken hareket dirsek sertliğini engellemek için gerdirme egzersizleri önemlidir. Bazen radius başı çok parçalı olunca baş eksize edilir ve yerine deformite ve İnstabilite olmasın diye radius başı protezi kullanılabilir.


Radius Başı Kırıkları


En basit kırıklarda bile bazen dirsek ekleminde hareket kaybı olabilir. Kırık tipini göre ve tedavine göre fizik tedavi her zaman uygulanmalıdır.

 

Op.Dr.Tahir Mutlu DUYMUŞ

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Özgeçmiş için tıklayınız.

 

Key Words : Radius Başı Kırıkları, Ameliyat Şart mı?,Radius Başı kırığı sonrası fizik tedavi, Radius Başı kırığı ameliyatı nasıl yapılır?

 

Kemik ve Eklem Hastalıkları Bone & Joint Diseases

Doç.Dr.Tahir Mutlu Duymuş Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı