En sık görülen fiziksel şikayetlerden biri omuz ağrısıdır. Omuz anatomisi, kas ve tendonların kombinasyonu ile birlikte geniş hareket yelpazesi oluşturan birçok eklemden oluşur. Omuz çok farklı yapılar oluşturmasına rağmen, çok farklı problemlere karşı savunmasızdır. Rotator kılıf problemleri, omuz ağrısının en sık kaynağıdır.
Rotator manşet (Cuff) omuz ağrısının yaygın bir sebebidir. Ağrı aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir;
Rotator manşet ağrısı genç sporcular ve orta yaşlı insanlarda yaygın olarak görülür. Özellikle tip 2 ve 3 akromiion kemik yapısı olanlarda sıkışma sık olur. Kolunu yukarı kaldıran yüzme, tenis, bezbol gibi sporla ilgilenen genç sporcularda yaygın olarak görülür. Kağıt asma, duvar boyacıları, inşaat işçileri gibi kolunu yukarı kaldırarak çalışan kişilerdede yatkınlık yüksektir. Ağrı aynı zamanda basit bir yaralanma ilede oluşabilir. Bazen ise görünen belirgin bir neden olmayabilir.
Rotator manşet ağrısı genellikle omuz önünde belirgin şişlik ve hassasiyet ile kendini gösterir. Kolonuzu kaldırırken ağrı ve sertlik yapabilir. Yüksek bir pozisyondan kolunuzu aşağıya doğru indirirken ağrıda azalma olabilir.
Başlangıç belirtileri hafif olabilir.ve hastalar erken aşamada tedaviyi kabul etmezler. Bu belirtiler şunlardır;
Sorun ilerledikçe, belirtilerde artış ve devamlılık;
Ağrı ani olarak gelirse ve mevcut rahatsızlık ilerlerse omuz ciddi hale gelebilir, sonuç olarak tüm hareketler ağrılı ve kısıtlı olur.
Belirtiler, şikayetler ve tıbbı geçmiş önemlidir. Omuzda deformite, kas güçsüzlüğü, hassasiyet vs.. olup olamadığına bakılacaktır. Omuzunuzun hareket kabilietini ölçmek için bir çok farklı yönlere kol hareketi yaptıracak ve kol gücünüzü test edecektir. Ağrılarınızın kaynağından emin olmak için, boyun kaynaklı fıtık veya sinir sıkışma, eklem kireçlenmesi, romatizmal artrit gibi hastalıklar ekarte edilecektir. Omuzun farklı pozisyonlara hareket ettirerek eklem hareket açıklıklarına bakılır.
Tanıda yardımcı testler şunlardır;
Röntgen: Bu tetkik rotator manşet ile ilgili yumuşak dokuları görüntülememektedir. Genellikle kemik yapılarını, eklem ilişkisini ve rotator manşette rahatsızlık oluşturabilecek akromiondaki kemik fazlalıkları değerledirilir. Sol taraf normal grafi sağ tarafta ise kemik fazlalığı görülmekte olup sıkışma sebebi olmaktadır
MR ve Ultrason Rotator Manşet gibi yumuşak dokuların tanımlanması ve değerlendirilmesinda MR ve Ulrason daha faydalı olmaktadır. Rotator manşet ve bursadaki ödem, yangı, iltihap veya hasarı daha iyi göstermektedir. Bazı vakalarda kısmı yırtıklarında görüntülenmesini sağlayacaktır.
Tedavide temel amaç ağrıyı azaltmak ve omuz fonksiyonlarını geri kazanmaktır. Tedavinin planlamasına doktorunuz sizin yaş, aktivite seviyesi ve genel sağlık durumunuza göre karar verecektir.
Eğer cerrahi dışı tedavilerle ağrınız ortadan kalkmıyorsa ameliyat önerebilir. Cerrahide amaç rotator manşet için daha fazla alan oluşturup sıkışmayı ortadan kaldırmaktır. Bunu yapmak için iltihaplı bursa alınacaktır. Akromion kemiğinde fazlalık söz konusu ise kemiğin ön tarafı akromioplasti denilen bir işlem ile traşlanacaktır. Buna ayrıca sobakromial dekompresyonda denilmektedir. Bu işlemler açık veya kapalı yani artroskopik teknikler ile yapılmaktadır.
Ameliyat sonrası kısa bir süreliğine kolunuz bir kol askılığına alınır. Bu erken iyileşmeyi sağlayacaktır. Kol askısı egzersiz ve kolunuzu kullanmaya başlayınca çıkarılır. Cerrahi bulgular ve ihtiyacına dayanan bir rehabilitasyon programı verecektir. Bu egzersizler omuz hareket açıklığı ve gücünü yeniden sağlayacaktır.