Biceps tendinit, üst biseps tendonunun iltihaplanması veya tahriş olmasıdır. Biceps tendonu kısa ve uzun iki parçadan oluşmakdadır. Uzun başı güçlü, kord benzeri olup biceps kasını omuzda glenoid isimli kemiğe bağlar.

Omuzun önünde meydana gelen ağrı biceps tendinitinde sık görülen şikayettir. Haifi vakalarda genellikle dinlenme ve ilaçla rahatlama görülsede, şiddetli olgulard ameliyat gerekebilir.

Anatomi

Omuz üç kemikten oluşan bir eklemidir: Kol (humerus), kürek (skapula) ve köprücük (klavikula) kemiklerinden oluşur.

Biseps Tendinit Glenoid. Üst kol kemiğinin topuz şeklindeki başı, kürek kemiğinde yer alan ve glenoid isimli yuvarlak sokete oturur. Glenoid, labrum denilen yumuşak kıkırdak ile kaplıdır. Labrum kol topuzunun omuzdaki sokete oturmasına yardımcı olur. Diz eklemindeki menisküsler gibi foksiyon görmektedir.

Rotator manşet. Kas ve tendonlardan oluşan bir kombinasyondur. Üst kol topuzunu omuz soketine ortalar, oluşan omuz eklemini örter ve omuz ekleminin iç ve dış rotasyon hareketlerini sağlamaktadır.

Biceps tendonları. Üst kolun önünde yer alan pazı kasıdır. Uzun ve kısa olmak üzere 2 parçadan oluşur. Uzun olanı omuz soketinin (glenoid) üst kısmına bağlanırken kısa olanı korokoid çıkıntıya yapışmaktadır.

 Biseps Tendinit

Hastalığın Tanımı

Biceps tendiniti, biceps tendonunun uzun başının iltihaplanmasıdır. İlk aşamalarında tendon kırmızılaşır ve şişer. Hastalık kronikleştikçe, tendon kılıfı kalınlaşabilir.

İlerleyen aşamalarda tendon, inflamasyona bağlı olarak genellikle koyu kırmızıdır. Bu durumda tendon hasarlanır ev yapısının bozulmasıyla yırtık veya kopma ile sonuçlanabilir

 

Biceps tendinitine genellikle diğer omuz problemleri eşlik etmektedir. Çoğu durumda, rotator manşet tendonlarında hasar vardır. Ayrıca; sorunlar şunlardır:

  • Omuz ekleminde artrit

  • Glenoid labrum yırtıkları

  • Omuz sıkışma sendromu

  • Kapsul inflamasyonu eşlik edebilir. 

Sebebleri

Çoğu durumda, biseps tendonuna verilen hasar aşırı aktiviteye ve zorlamaya bağlıdır. Yaş ilerledirkçe tendonların gücü yavaş yavaş azalır ve dejenere olabilir.

 

Birçok rutin işler, özellikle yüzme, tenis ve bezbol gibi tekrarlayan spor aktiviteleri, biceps tendinitini açısından risk oluşturabilir. Ayrıca bu durumlar tendinitle birlikte diğer omuz problemlerinde rol oynayabilir. Rotator manşet yırtığı, osteoartrit ve kronik omuz instabilitesi sıklıkla aşırı kullanımdan kaynaklanır.

Klinik Belirtiler

  • Omuzun önünde, kolu başın üstüne kaldırma veya aktivite ile kötüleşen ağrı veya hassasiyet görülür.

  • Üst kol kemiğinden aşağıya doğru yayılan ağrı

  • Omuz ekleminde bazen sürtünme hissi

Teşhis ve Tedavi

Fiziksel Muayene

Muayene sırasında doktorunuz omuzunuzu hareket açıklığı, kuvvet ve omuz instabilite belirtileri açısından değerlendirecektir. Ayrıca, pazuların işlevini kontrol etmek için fizik muayene testleri yapılacaktır.

 

Biseps tendonunun omuza yapıştığı bölgeye basıldığında, tendon iltihabı olan hastalar, hassasiyet ve şişlik olur.

Radyolojik Görüntüleme

Teşhis ve ayırıcı tanıya yardımcı olabilecek testler şunlardır:

Röntgenler. Sadece kemik yapıları göstermekte olup ayırıcı tanı için önemlidir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve ultrason. Özellikle MRI, biceps tendonu gibi yumuşak dokuları ayrıntılı olarak göstermekte olup tanıda çok kıymetlidir.

Tedavi

Hastalığın evresine göre medikal veya cerrahi olarak tedavi edilmektedir.

1- Cerrahi Dışı Tedavi

İlk olarak basit yöntemlerle tedavi edilir.

  • Dinlenme. ilk adım olup ağrıya neden olan tüm faaliyetlerden kaçınmaktır.

  • Buz. Şişliği azaltmak için günde birkaç kez 20 dakika buz jelleri soguk uygulayınız.

    Dikkat: Doğrudan cilde buz uygulamayın.

  • Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar. Ağrı ve şişliği azaltır.

  • Steroid enjeksiyonları. Çok etkili anti-enflamatuar ilaçlardır. Steroidleri tendon içine enjekte etmek ağrıyı hafifletebilir. Doktorunuz bunları dikkatlice kullanacaktır. Nadir durumlarda, steroid enjeksiyonları ile hasarlı tendon daha da zayıflayıp yırtık ile sonuçlanabilir.

  • Fizik Tedavi. Özel germe ve kuvvetlendirme egzersizleri, hareket aralığını geri getirmeye yardımcı olamkala birlikte omuzunu güçlendirebilir.

2- Cerrahi Tedavi

Medikal tedavi ile iyileşmez ise ameliyat olamanız gerekebilir.

Artroskopik cerrahi

Artroskopi sırasında, artroskop ve küçük enstrümanlar ile omuz eklemine kapalı olarak girilir. Bu yöntem ile biseps tendonunun durumu ile birlikte omuzdaki diğer yapılar kamera ile değerlendirilir. En sık ve en başarılı yöntemdir.

 Biseps Tendinit     Biseps Tendinit

Primer onarım. Nadiren, biceps tendonu omuz soketine (glenoid) bağlandığı yerde tamir edilebilir.

Biceps tenodezi. Bazı durumlarda, bicepsin hasarlı kısmı çıkarılır ve kalan tendon, üst kol kemiğine (humerus) yeniden adapte edilir. Bu prosedüre biseps tenodezi denir. Tendonun ağrılı ve hasarlı kısmının çıkarılması sonucu semptomları genellikle giderir ve normal omuz fonksiyonları geri dönmektedir. Bu yöntem cerrahın tercihine ve hastanın durumuna göre açık veya kapalı ameliyat tekniği ile yapılabilir. Artroskopi sırasında, cerrahınız artroskop ve küçük enstrümanları omuz ekleminize sokar.

Biseps Tendinit

 

Tenotomi. Şiddetli olgularda, biceps tendonunun uzun başı çok hasarlı olup onarılamaz. Bu durumda tendon glenoide yapıştığı noktadan kesilerek fonsiyon dışı bırakılır. Buna biceps tenotomi denir. Bu seçenek uygulaması basit ve ileri yaş hastalarda etkin sonuç vermektedir. Fakat kolda bir popeye çıkıntı ile sonuçlanabilir.

Cerrahi komplikasyonlar. Genel olarak, komplikasyon oranları düşüktür. Fakat enfeksiyon, kanama, sertlik ve diğer problemler olası komplikasyonlardır. Bunlar açık cerrahi prosedürlerde artroskopik cerrahilere göre daha fazla görülür.

Rehabilitasyon. Ameliyat sonrası, uygulanan prosedüre göre rehabilitasyon planı verilir. Tendonu korumak için birkaç hafta boyunca omuz askısı takabilirsiniz.

 

Günlük aktiviteler için elinizi hemen kullanmalısınız - yazma, bilgisayar kullanma, yeme veya yıkama. Fakat onarılan tendonun iyileşmesine için belirli aktiviteler kısıtlanabilir. Onarılmış pazılarınıza zarar vermemek için ameliyat sonrası doktorunuzun talimatlarına uymak önemlidir. Terapatik egzersizler önemlidir. Esneklik egzersizleri ile omuz hareket aralığı artırılır. Güçlendirmeye yönelik egzersizler, rehabilitasyon planınıza kademeli olarak eklenecektir.

 

Op.Dr.Tahir Mutlu Duymuş
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

 

Key words: Biseps Tendinit, Tendinit , Biseps Tendinit Nasıl geçer ?, Biseps Tendinit nedir?Biseps tendinit tedavisi nedir?

Kemik ve Eklem Hastalıkları Bone & Joint Diseases

Doç.Dr.Tahir Mutlu Duymuş Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı